The Witcher 2: Assassins of Kings

Pinterest LinkedIn +

Жанр: Ролева игра Година: 2011 Разработва: CD Project RED Издава: Atari / Namco Bandai Платформа: PC


Трудно се пише за игри като The Witcher 2. Игри, които те оставят безмълвен, ограбват те от дар слово и карат думите да заседнат в гърлото ти точно както гледката на прекрасен, тропически залез или на ослепително красива дама в предизвикателна, секси рокля.

Когато се появиха за пръв път на гейм сцената преди четири години CD Project бяха просто поредното световно неизвестно полско студио за разработка, пробващо се в едно състезание където титани от ранга на Bethesda и BioWare мерят сили от години. Въпреки това дебютното им заглавие наречено скромно The Witcher, базирано на мотиви от серията романи на полският фентъзи автор Анджей Сапковски се оказа толкова дяволски добро, че за рекордно кратко време ги издигна на крилете славата.
Буквално за една нощ CD Project се превърнаха от никому неизвестна група полски разработчици в гейм звезди от световна величина.

Пътят на The Witcher (заглавие, продало повече от 1.2 милиона копия) беше предначертан. Продължението – неизбежно. Точно в този един момент започнаха истинските проблеми на CD Project, защото виждате ли – когато още от първият път си бил много добър в нещо, при вторият опит по темата всички очакват да си перфектен. А едно неписано правило в гейм средите гласи: „Перфектни игри няма!”.

Точно по тази причина очакванията с които беше натоварен The Witcher 2 бяха огромни, чудовищни, дори непосилни. Тази игра просто беше обречена на успех и нищо по-малко от това не би задоволило армията фенове на белокосият, професионален ловец на чудовища.

Разбира се CD Project добре разбираха това – свидетелство за което е невероятният обем труд, креативен талант и усилия, вложени в проекта им Assassins of Kings. В резултат Witcher 2 е по-добра игра от оригинала във всяко едно отношение.

Продължението предлага изцяло променена визия, за която думи като „впечатляваща” и „спираща дъха” са твърде слаби. Там, където Witcher използваше силно модифицирана версия на Aurora енджина на BioWare (Neverwinter Nights), Assassins of Kings се намесва с изцяло нова платформа (наречена RED Engine), която макар в същността си да е DirectX 9 съвместима, предлага специални ефекти, звукове и гледки, които категорично нареждат Witcher 2 сред най-красивите ролеви игри за последните 5 години.

Там където оригинала демонстрираше увлекателна и интересна история, но страдаща от някой слабости на ниво диалог, Witcher 2 показва сюжетна зрялост достойна за качествена холивудска продукция от голям мащаб. Там където Witcher се „дънеше” на ниво бойна система и липса на разнообразие, Assassins of Kings отговаря с изцяло обновена схема за водене на сражения и огромно разнообразие от оръжия, брони, предмети и умения.

Поляците са се постарали да „пипнат” играта в абсолютно всеки един аспект и вместо да поправят неща, които така или иначе никога не са били счупени да помислят как да ги подобрят, да ги изгладят и направят по достъпни, интересни, забавни и оригинални. В резултат Assassins of Kings е толкова близко до перфектната игра доколкото изобщо може да бъде едно съвременно гейм заглавие.

Разбира се издънки не липсват. Освен някой дребни, програмни грешки, Witcher 2 страда от най-големият бич за РС игрите днес (а и по принцип) – техническа несъвместимост. Въпреки, че от години говорят за подкрепа на РС гейминга и полагането на сериозни усилия в тази насока, две от водещите хардуерни компании на пазара – AMD и Nvidia се оказаха странно неподготвени за най-РС играта на годината (която все още е сред редките екслузиви за тази платформа).

Досадни аудио проблеми, ниска графична производителност и липса на поддръжка за CrossFire / SLI конфигурации от две и повече видео карти се оказаха само част от проблемите с които се сблъскаха РС играчите в Witcher 2 и с прискърбие трябва да признаем, че за голяма част от тях заслуга имаха именно зле написаните драйвери на AMD и Nvidia.

За чест и на двете компании (а и на самите CD Project) реакцията по въпроса беше сравнително експресна и десетина дни след появата на играта голяма част от проблемите (макар и не всички) бяха отстранени.

В резултат всеки фен на Witcher може да му се наслади подобаващо. Да се потопи без притеснения в прекрасният, мрачен и толкова истински в сивотата на моралните си дилеми свят създаден от Сапковски; да проследи приключенията на един от най-оригиналните, запомнящи се и култови ролеви герои появявали се някога в жанра.

Препоръчваме горещо не само на почитателите на  този род игри (за които Assassins of Kings е задължителна), но и на всеки, който иска да види колко далеч са стигнали зрелите, съвременни видео гейминг развлечения за възрастни.

Сподели.