The Imitation Game, или как Алън Тюринг оживя на големия екран

Pinterest LinkedIn +

The Imitation Game е биографична драма на норвежкия режисьор Мортен Тилдум, известен с трилъра от 2011 г. Hodejegerne (Ловци на глави) с участието на Николай Костер-Валдау.

Лентата, която дебютира в кината през януари 2015 г., разказва историята на един от най-великите умове на 20-ти век - математика Алън Тюринг, който участва в разшифроването на машината Енигма. 

Въпреки огромното си постижение по време на Втората световна война (няма да ви спойлваме, ако не сте запознати с историята) британският учен има труден живот, за който малко хора знаят поради абсурдните политики на много страни срещу свободния избор. 

Главната роля във филма е поверена на брилянтния Бенедикт Къмбърбач. Въпреки че  актьорът участва в завидно голям брой филми в последните години (над 10 заглавия през 2013-2014 г.), качеството и подбора на ролите му не само не се разводнява, а точно обратното.

Интересното в ролята му в The Imitation Game e, че докато играе на пръв поглед труден за харесване, но и интелигентен човек, персонажът му всъщност е един от най-крехките и раними в цялата му кариера (едва ли ние сме единствените, които се сетихме за Шелдън Купър от The Big Bang Theory). 

Персонажи като този на Шерлок Холмс, Кан в Star Trek: Into the Darkness (Стар Трек: Пропадане в мрака) и Смог в The Hobbit (Хобит) са подобни, но много по-уверени като лидери и умели в конфронтациите. Тази емоционалност, която Къмбърбач изкарва на преден план, доказва, че талантът му трудно или въобще не среща граници.

Наравно с него стои и друга любимка на киноманите - Кийра Найтли, която се превъплъщава в ролята на Джоан Кларк - учен и приятел на Тюринг, която също играе водеща роля в екипа, който спасява милиони хора по време на Втората световна война. И то не с оръжие в ръка, а с интелекта си.  

Сценарият на The Imitation Game е базиран на биографичната книга на Греъм Мур - Alan Turing: The Enigma. Сюжетът представя по-голямата част от живота на Тюринг, макар и не в хронологична последователност, характерна за този тип филми. 

Сред минусите на лентата е леко претупаният край, който разнищва една от ключовите сюжетни линии, свързани с Тюринг. Идеята за нея присъства в целия филм, но така и не е разкрита почти до самия край.

Произведението на Тилдум определено не е перфектно - виждали сме подобни филми много пъти. И The Imitation Game като тях попада в капана на някои клишета на жанра.

Красивата режисура, химията между Бенедикт Къмбърбач и Кийра Найтли и, не на последно място, сърцераздирателната история на доскоро непризнатия гений на Алън Тюринг - това са само три от многото плюсове на The Imitation Game, които го правят истинско удоволствие за хората, обичащи киното.

Avtora.com: Очакваме вашите коментари под статията за този филм!

Филмът определено запознава много хора с историята на Тюринг и тепърва ще го прави - дори само затова си заслужава да гледате The Imitation Game. А малките пропуски или лекото холивудизиране на лентата са неща, за които сме готови да си затворим очите.

Сподели.