The Godfather

Pinterest LinkedIn +

Жанр: 3d person action
Изисквания: CPU 1,4 GHz, RAM 256 MB, HDD 5 GB
Производител/Разпространител: EA games
Година: 2006

“Ще ти направя предложение, което не можеш да откажеш…”
 
Ако в момента имах музикално оформление, щеше да зазвучи онази мръсна носталгична мелодийка от филма на Копола, създадена сякаш специално за типове с уморени и тъжни лица, които пръскат нечии череп с думите "Просто бизнес”, а очите им едни добри, добри и щях да ви кажа нещо такова: "Винаги когато се прави игра по мащабен филм, който обичам, червеят на съмнението започва да ме гризе…”
Адски трудно е да се създаде нещо, което да става за "джиткане” без да избяга от същността на филма или книгата протагонист. Доколко "The Godfather” е успял да постигне такава хармония оставям на вас да прецените.
 
"Гангстери во криза”
The Godfather се изхитрява и няма да ви постави в заучените роли на Дон Вито Корлеоне или Майкъл. Вместо да предъвкваме семейните игри на власт, така добре описани от Марио Пузо, този път почваме от фронта, от улицата. "The main character на мафиотската история” във ваше лице ще бъде генериран според предпочитанията ви бродяга с големи надежди и тъмно минало, който ще се бори в бандитския Ню Йорк от 40-те години.
 
Та – след ненавременната кончина на баща ви, улицата и маалата на бандитският мегаполис се погрижват за възпитанието  и израстването ви като достоен и предприемчив гражданин. След разговор на вашата родителница с дъртия Дон Вито се присъединявате на нещатен договор към фамилията Корлеоне.
 
"Горски рекет…”
" Не разбрах, ще кихнеш ли тлъсто за добрия чичко Дон, а Джузепе?” – мазната мутра на магазинера се поти обилно, сополиви се и кърви по ръкавелите ми докато го стискам за лоестия врат - Милост, милост Флавио, знаеш колко трудни са нещата напоследък – хъхри той -  едва успяваме да свържем двата края, а малките ми дечица няма какво да я… - Шибнах му един (и си напомних после да си измия ръцете), тая свиня ми беше втръснала, вадя револвера и без да си играя да отварям устата на Джузепе вкаравам дулото до гърчещия се ларинкс заедно с три от предните му зъби. – Слушай какво мазно **** такова. Знам че в мазето си имаш бардак, на покрива връткаш рулетка и ротативка, а в дворчето си имаш пивоварна за нелегална пиячка.
 
Дебелакът се ококорва… - Аз никога… успява да изгъгне той с цев в гърлото (което си е постижение) – замлъква, защото дърпам ударника назад – Да, ти никога нямаше да се обадиш на дон Вито, нали? Да поговориш с него, да се разберете за процент, сега уви нещата ще трябва да станат по трудния начин. Я по добре ми кажи, къде ти е касата…”
 
"Модерни времена”
В общи линии заниманията ви като член на "голямото семейство” са производна на описаната горе функция. Обиколка по "заведенията”, бакалиите, баровете и.т.н. и "убеждаването” на собствениците им колко е полезно финансовото им сътрудничество с Корлеоне (респективно, колко е вредно да се натъжава Дон Вито).
 
Но не мислете, че ще се подвизавате само като дребен рекетьор. Ще изпълнявате мокри поръчки, ще развързвате езици, а друг път ще ги режете заедно с главите. Освен в "интерактивната икономика”, често ще играете роля и в онези ключови моменти от "Кръстникът”. Не се сещате ли? Например аферата с отрязаната конска глава, която един филмов директор ще намери в постелята си  (“ Everybody comes to Hollywood…”), ще карате колата с която Дон Вито ще стигне до болницата след покушението срещу него.
 
"The Godfather” е подплатена с много насилие (често безсмислено), с много престрелки… Преследванията с коли, които си крадем просто като изхвърлим собственика им през стъклото и влезем в тях, също са многобройни… На някой може да му намирише на GTA и няма да е далеч от истината. Това само по себе си не е толкова лошо, но основната критика към играта е по-скоро дизайна на самата околна среда, а не към графиката и геймплея. Създава се усещането, че в тоя проклет Ню Йорк има не повече от десетина вида къщи, с потресаващо еднакъв вътрешен интериор. Същата работа е и що се отнася до облеклото на пешеходците, които вашият мобстър гази като за последно.
 
Определено играта е "need to see”, та ако ще и само заради перфектното озвучение на персонажите и атмосферата от филма, която успява да оцелее под градушката от куршуми и прегазени хора.
 
 
 
Сподели.