Хазарт (Two for the Money)

Pinterest LinkedIn +

САЩ, 2005, 122'
Режисьор: Д. Дж. Карузо
Сценарий: Дан Гилрой
Участват: Ал Пачино, Матю МакКонъхи, Рене Русо, Арманд Асанте, Джереми Пивън и други
Трилър, драма, със субтитри, английски

След сериозния комерсиален успех на предишният си филм “Кредец на животи” (2004), режисьорът Д. Дж. Карузо осезаемо е сменил жанра, в който работи в последните години. Новата му продукция се казва “Хазарт” и както подсказва името на лентата става дума за букмейкъри и огромни залози в милиони. Основните персонажи във филма са поверени на звезди от ранга на Ал Пачино (“Кръстникът”, “Адвокат на дявола”), Матю МакКонъхи (“Сахара”, “Царството на огъня”), Рене Русо (“Откуп”, “Под прицел”) и Арманд Асанте (“Готи”, “Съдия Дред”), което е добра атестация за успех.
 
Още от дете Брандън Ланг (Матю МакКонъхи) мечтае да стане професионален играч по американски футбол. Когато след дълги години на тренировки той успява да докаже, че става за този спорт, му се случва най-неприятното. След поредния мач си чупи крака в коляното и бъдещето му става неясно.
 
Влюбен в този спорт той започва да работи в малък вестник, където пише прогнози за мачове, с надеждата да се върне един ден на терена. Шест години след травмата Брандън продължава да се надява на чудо, но междувременно спортните прогнози, които пише, се оказват изумително точни.
 
Това не остава незабелязано от “акулите” в бранша и Брандън е поканен да работи за Уолтър Ейбрамс (Ал Пачино), където му се дава шанс да прави милиони с прогнозите си. “Подмамен” от блясъка на парите той приема и влиза в големия бизнес със залозите на богатите. В началото всичко върви повече от добре – Уолтър го прави дясната си ръка във фирмата, купува му апартамент и кола, жените го обожават и бизнесът им процъфтява.
 
Двамата водят рейтингово телевизионно шоу за спортни прогнози и са на гребена на успеха. И изведнъж нещата придобиват друг развой. Брандън е привлечен сексуално от съпругата на шефа си Тони (Рене Русо), а и иска все по-големи хонорари. Влиза в яростен конфликт с колегата си Джери (Джереми Пивън – “Блек Хоук”) и престава да отговаря дори и на телефонните обаждания на семейството си.
 
На ръба на нервен срив Брандън започва да греши в спортните си прогнози и нещата загрубяват. Някои богати клиенти губят милиони от неговите прогнози, като един от тях - Новиан (Арманд Асанте) го “посещава” лично с мутрите си. Животът на Брандън се срива все повече и той се изправя срещу благодетеля си Уолтър, който е на ръба на фалит за цялата фирма.
 
Официален сайт: http://www.twoforthemoney.net
 
 
Сподели.