The Butler - нетрадиционен поглед към американската история

Pinterest LinkedIn +

Лий Даниълс (Lee Daniels) определено умее да прави вълнуващи и много различни един от друг филми. Този път той поднася на феновете си истинска звездна плеяда в една много драматична история.

The Butler (Иконом на седем президента) е особен филм, който съчетава в себе си много неща, но всъщност не е никое от тях. Звучи странно и може би дори объркващо, но не е.

The Butler не е точно биографичен филм, макар че е базиран на реални събития и личности. Не е и типичната White House драма, защото политиката, макар и в голяма степен засегната в сюжета, не е основна. Трудно можем да определим лентата и като историческа драма, въпреки че в нея са засегнати много реални исторически събития.

Ако определим филма като поредната all-star cast продукция, това би било доста повърхностно, а, обективно погледнато, той наистина е и това, защото дори второстепенните роли са поверени на много известни актьори.

Така че може би най-точно ще е да се каже, че The Butler е съчетание от всички тези неща. Колкото до аналогията с брилянтния The Help (Южнячки) на Тейт Тайлър (Tate Taylor), тя е неизбежна и със сигурност ще я направите и сами.

Освен че бързо се превърна в боксофис хит, The Butler се появи и в програмите на редица филмови фестивали, сред които и тазгодишното издание на Киномания. Филмът вече получи няколко отличия, а вероятно тепърва му предстоят и още много успехи. Причината да смятаме така е колкото фактът, че лентата беше позитивно посрещната от световната критика, толкова и наистина брилянтното изпълнение на Форест Уитакър (Forest Whitaker) в главната роля.

Режисьор на The Butler е Лий Даниълс (Lee Daniels), когото повечето от вас вероятно свързват с донеслия му номинация за "Оскар" Precious и трилъра The Paperboy. Първият - доказателство за усета на режисьора към драматичното и интереса му към трудни и дори болезнени теми, вторият - за умението му да работи със звезди. Много различен и от двете предходни творби на Даниълс, The Butler притежава и наситена драматичност, и актьорски състав, който би впечатлил всеки.

All-star филмите може и да изглеждат като сигурен начин за постигане на масов успех независимо от останалите качества на лентата, но това невинаги е така. През последните няколко години се появиха доста продукции, които не оправдаха очакванията на публиката въпреки звездния си актьорски състав. Може би защото не бива да забравяме, че в такива случаи очакванията са много по-високи. The Butler няма да ви разочарова по простата причина, че актьорите, които е избрал Даниълс, са първо подходящи за ролите, а после известни.

Още от превърналия се в класика Platoon (Взвод) на Оливър Стоун (Oliver Stone) Форест Уитакър е един от най-интересните американски актьори, а изпълненията му в Ghost Dog: The Way of the Samurai и The Last King of Scotland са повече от достатъчно доказателство за това. В The Butler той е в ролята на Сесил Гейнс.

Образът на Гейнс е вдъхновен от историята на Юджийн Алън, работил като иконом в Белия дом цели 34 години. След избирането на Барак Обама за президент журналист от Washington Post публикува серия от статии, посветени на Алън. Те се превръщат в основа на сценария на Дани Стронг (Danny Strong).

Същият Дани Стронг, когото повечето от вас са гледали в ролята на Дани Сигел в Mad Men. Освен актьор Стронг е и наистина талантлив сценарист, доказателство за което са не само вече осъществените му проекти Game Change и The Butler, но и фактът, че са му поверили сценариите на двете части на The Hunger Games: Mockingjay.

Точно като прототипа си, Сесил Гейн е иконом в Белия дом по време на управлението на седемте американски президенти в периода от края на петдесетте до средата на осемдесетте години на миналия век. Той става свидетел на политическите вълнения и интриги, съпътстващи борбата за расово и социално равенство на цветнокожите в Америка. Тема, която до голяма степен го вълнува лично - не само защото е афроамериканец, но и защото синът му е активен участник в движенията за равни права и впоследствие става политик.

Ролята на съпругата на Сесил - Глория - е поверена на Опра Уинфри (Oprah Winfrey). Макар че е по-популярна като телевизионна водеща и продуцент, тя има и няколко актьорски изяви зад гърба си.

Лени Кравиц (Lenny Kravitz), който все по-често се изявява освен като музикант и като актьор, също се присъединява към каста на The Butler. Всъщност първата роля на Кравиц е в Precious на Даниълс, така че не е изненадващо, че го виждаме и в новата лента на режисьора. Брилянтният Куба Гудуинг-Джуниър (Machete Kills, The Hit List) също е част от екипа на The Butler.

Вече споменахме, че дори малките роли във филма са поверени на големи актьори. Все пак не всеки би могъл да играе американски президент. В The Butler ще видите Робин Уилямс (Robin Williams) като Айзенхауер, Джеймс Марсдън (James Marsden) като Джей Еф Кенеди, Джон Кюсак (John Cusack) като Никсън и Алън Рикман (Alan Rickman) като Рейгън.

The Butler е от онези филми, които си заслужава да гледате дори само заради актьорите, но за щастие има и много други качества. Емоционален, без да е излишно мелодраматичен, преплитащ майсторски трагичното и комичното, филмът е нетрадиционен и много въздействащ поглед към новата американска история.

Сподели.