Киномания 2013 представя българското кино с четири родни филма

Pinterest LinkedIn +

Киномания 2013 започва днес и, естествено, наред с филми от целия свят ще бъдат излъчени и български.

Създателят на "Тримата глупаци" и "Сънчо" е в центъра на не по-малко интригуващия  филм "Чичо Тони, тримата глупаци и ДС".

Режисьорките Весела Казакова и Мина Милева разказват с много чувство за хумор историята на Антони Траянов (Чичо Тони) - талантлив аниматор и забавен човек, който остава в сянка в разцвета  на българското анимационно кино през 70-те години на миналия век.

Българската оперна дива Александрина Пендачанска можем да видим в "Да разкриеш Саломе" с режисьор Найо Тицин, който е и неин съпруг.

Документалният филм е с участието на френския моден дизайнер Кристиан Лакроа, латвийския диригент Модестас Питренас и френския режисьор Венсан Босар.

Операта на Щраус е представена като естетическо и емоционално преживяване, чрез което се разкриват тъмните кътчета на човешката душа. На прожекциите в кината "Одеон" и "Люмиер" ще присъства самата Пенданчанска, която пристига у нас по покана на НДК.

Киномания 2013 отдава почит на големите имена на съвременната българска култура с вечер, посветена на Рангел Вълчанов и изложба на черно-бели фотоси от професионалния му път, както и прожекция на документалния филм "Индия завинаги".

Ще бъде показана и съкратената, 35-минутна версия на "Немирната птица любов". Прожекциите на двата филма на 28 ноември от 18:30 ч. в кино "Люмиер" са със свободен вход.

Киномания 2013 ще продължи до 1 декември. Цените на билетите са от 10 и 12 лв., а за пенсионери и учащи – 8 лв. 

Сподели.