Киномания 2013 за поредна година предлага най-доброто от световното кино

Pinterest LinkedIn +

Киномания 2013 започва след броени дни и, както може да се очаква, организаторите са подбрали най-качествените продукции от последната година, голяма част от които ще влязат в борбата за филмовите награди този сезон.

Вярна на традицията, програмата може да задоволи вкуса на всеки киноман с голямо разнообразие от модерни и класически филми - европейски, американски и световни. 

Три от топ заглавията на тазгодишното издание на фестивала са Blue Jasmine (Син жасмин) на Уди Алън, The Butler (Иконом на седем президента) на Лий Даниълс и най-новият шедьовър на братя Коен - Inside Llewyn Davis.

Последният от тях, с участието на Джъстин Тимбърлейк, Оскар Айзък и Кери Мълиган, грабна голямата награда Grand Prix на Festival de Cannes 2013 и е сочен като един от големите претенденти на наградите "Оскар" в началото на 2014 г.

Посетителите на Киномания 2013 ще имат удоволствието да видят и най-новата творба на Стивън Содърбърг - Behind the Candelabra (Зад свещника). 

Изборът му за програмата далеч не е случаен - биографичната лента за легендарния пианист Либерачи обра цели три награди Primetime Emmy 2013, включително за Най-добър телевизионен филм, Най-добър актьор (наградата отиде при Майкъл Дъглас) и Най-добър режисьор.

В предстоящата Киномания ще бъде представена и чисто новата категория "Живот като на кино". Тя ще се нареди до други, вече утвърдили се тематични програми като "Кулинарно кино", "Фестивал на френското кино" и "Класически удоволствия". Идеята зад новото попълнение е да представя биографични ленти, сред които са вече споменатите Behind the Candelabra и The Butler, както и Lovelace (Линда Лавлейс: Дълбокото гърло), Kill Your Darlings (Убий любимите си), Diana (Принцеса Даяна) и др. 
И тъй като вече стана дума за "класическите удоволствия", няма как да не обърнем внимание на киноманите, че и тази година подборът на легендарни филми е безупречен.

В програмата са включени цели 12 заглавия от филмографията на Федерико Фелини, сред които I Clowns (Клоуните), Roma (Рим), La Strada (Пътят), 8 1/2 (Осем 1/2) и др.

Специално време Киномания ще отдели и на филмите с Робърт де Ниро от 70-те - Raging Bull (Разяреният бик), New York, New York (Ню Йорк, Ню Йорк), Taxi Driver (Шофьор на такси) и The King of Comedy (Кралят на комедията).

Фестивалът ще се проведе от 14 ноември до 1 декември 2013 г.

Сподели.