ТЕ

Pinterest LinkedIn +

Софийската група ТЕ се сформира спонтанно през 2000 година, като логично решение на четирима изключителни музиканти да продължат съвместните си участия под едно име и да започнат да създават авторска музика. Тя, както и музикалните им предпочитания, е в стилистиката на поп-фънка.

В началото група ТЕ печели публиката си и добрите отношения със собствениците на клубове за жива музика в София с кавър-репертоар, обхващащ Tower of Power, Prince, George Michael, Incognito, Mezzoforte, ToTo и др. С подобен репертоар богат опит има фронтменът на групата - Любомир Киров, в предишния си проект Mr. White. Той е гласът на ТЕ, а също така и текстописецът на песните. Освен за албумите на групата, той е написал такива за някои от най-популярните имена от поп гилдията, като Ирина Флорин, Тони, КАФФЕ, Мария Илиева, Ахед (Ahead) и др.

По отношение на професионализма на музикантите в ТЕ, групата може да бъде поставена на едно от челните места не само в новата, но и в цялата досегашна история на българската популярна музика. Барабанистът на групата - Венелин Поромански, е преподавател в НБУ- Департамент “Музика”, където негов колега е Ивайло Звездомиров - баситът на ТЕ. И двамата често са ангажирани в записите на редица други известни български изпълнители. Ясен Велчев пък е считан за най-добрият поп и фънк клавирист в България. И четиримата музиканти взимат активно участие в аранжиментите на групата, в резултат на което музиката им звучи пълнокръвно, модерно, технично и мелодично. Не на последно място, всички те са добри импровизатори, благодарение на което драстично променят облика както на кавърите, така и на авторските парчета, които изпълняват.

Сред световните групи и изпълнители, с които ТЕ са свирили на една сцена, са Mike Stern, ТоТо, Incognito, Glenn Hughеs, Karen Bernod, David Garfield & The Cats и мн. др. Те са и рекламни лица на Yamaha за България, включени са в каталога й и използват инструментите на същата марка.

Официален сайт: http://www.te-bg.net

Сподели.