Татуировка с череп - отличителен знак на биячите на протестите?

Pinterest LinkedIn +

Татуировки с череп на лявата ръка отличават биячите на протестите, съобщи bTV. "Предимно там си я правят артисти и спортисти", разкрива пред телевизията татуистът Жельо Ангелинов. Според него такава татуировка може да бъде символ за някаква принадлежност.

Става дума за конкретен дизайн на черепа, който е знак на американския супер герой Наказателя (Punisher) от комиксите на "Марвел". Този герой съществува от 1974 г., но добива популярност по-късно като герой на видео игра. Рубен Лазарев, който е фен на графичните романи и на игрите, свързани с тях, разказва пред bTV, че това е кървава и груба игра, а основната идея на Наказателя е да раздава правосъдие. "Смея да предположа, че хората, които харесват героя, се възползват от възможността да се обединят под някакъв знак, за да оправдаят своята агресия. Един начин хората с конкретни интереси да бъдат обединени", казва още той.

Естествено, като бивш военен от американската армия, Наказателят е популярен герой и в Съединените щати, където често е емблема на белите расисти и неонацисти, информират от националната медия. У нас той е бил забелязан на тениската на момче, присъствало на конференцията на ГЕРБ в "София тех парк". Повод за материала, излъчен по bTV обаче, става фактът, че разпознаваемият череп е бил татуиран на явата ръка на задържания за агресията срещу журналистката Полина Паунова - случай, който медиите отразиха подробно.

Има ли тази рисунка нещо общо и с Васил Божков, известен и с прякора си Черепа, остава загадка.
Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.