Тънкости при риболова - избор на подходяща макара за въдицата

Pinterest LinkedIn +

Риболовците използват различни видове макари за риболов и днес ще представим най-популярните от тях.

Към днешна дата има различни видове, които се различават една от друга както по конструктивни характеристики, така и съответно по спецификата на тяхното приложение. В зависимост от конструктивните характеристики се ползват безинерционни, инерционни и мултипликатори.

Различни модели, марки и видове може да откриете и лесно онлайн в категория Макари от Nasluka-shop.com.

Безинерционни

Този тип се характеризират с универсални свойства, което води до широкото им разпространение. Те са от най-популярните видове спининг макари сред риболовците, както професионалисти, така и аматьори. Гамата е разнообразна както по размер, така и по технически характеристики, така че всеки ще намери подходящ модел за себе си. Устройството им е такова, че по време на замятане кордата не изпитва никакво съпротивление (оттук и името), а това позволява да се постигне висок диапазон при замятане на стръвта. Сложността на този вид макара изисква постоянна грижа, за да може продуктът да запази функционалността, предоставена от производителя за дълго време. Обикновено са достатъчни 1-2 планирани почиствания и прегледи на сезона макарата. Това ще запази улова и такъма в отлично състояние.

Популярността на безинерционните е голяма и това се дължи преди всичко на спецификата на риболова с тях, Инерционните макари имат редица предимства и недостатъци. Основните недостатъци, които могат да причинят значителни проблеми на рибаря по време на риболов, включват честото заплитане на кордата на въдицата и ниска скорост на навиване . Като добавим тук ограниченията за теглото на примамките (примамките до 20 грама са неудобни за замятане, особено при ветровито време) - получаваме основателни причини защо някои рибарите не ги предпочитат. Но "инерцията" има и положителни качества. Този тип са с прост дизайн и следователно са надеждни при работа. Те не искат и някаква по-специална поддръжка.

Мултипликаторни

Те служат за риболов на по-големи риби. Такива видове риболовни макари са със сложен дизайн. Това води до тяхната високата  цена. Този вид, за разлика от обичайната инерционни, позволяват на рибаря да определи скоростта на навиване. Всяка такава макара има скоростен механизъм. Мултипликаторните не водят до  усукване на кордата на въдица по време на замятане. Използването на им на въдицата прави такъмите по-чувствителни, което позволява на рибаря да реагира бързо и навреме при риболова.

Правилната комбинация гарантира качествени резултати

Изборът на правилната риболовна макара може да бъде ключът към успешния риболов, тъй като формира гръбнака на цялото оборудване.

Ако сте новак в риболова, то изборът на макара се налага да се съобрази къде ще се проведе риболова: в морска или сладководна среда, Това е важен момент, който трябва да се вземе предвид при избора на най-добрата макара за работа. За целта има едно едно добро правило, което трябва да имате предвид. То гласи, че всички макари за солена вода са подходящи за използване в сладководни басейни, но не всички видове за сладководна среда ще оцелеят при използването им в солена вода.

Основните разлики между макарата, предназначена за използване в морето или сладководни източници, обикновено са материалите, от които са направени. Важно е дали те са устойчиви на корозия и максимално добре  запечатани срещу проникване на солена вода в механизмите. Без тези функции, макарата бързо ще ръждясва и ще стане безполезна, след като бъде използвана в солена вода. Ако риболовът е в морето, то по-добре е да се купи модел макара, който е подходящ за солена вода. Моля, имайте предвид, че обикновено различните видове макари изискват уникални пръчки/ прътове и необходимите настройки. Така че, ако търсите макара за вече закупена въдица, първо проверете за коя макара е предназначена.

Ако тепърва смятате да направите вложение в чисто нова въдица, то е по-лесно да я комбинирате със съответната макара. В повечето магазини ще ви консултират напълно безплатно, ако тепърва влизате в гилдията на рибарите.

Сподели.