Тъмен кон (Voksne mennesker)

Pinterest LinkedIn +

Дания, Исландия, 2005, 106'
Режисьор: Дагур Кари
Сценарий: Дагур Кари, Руне Шот
Участват: Якоб Кедергрен, Николас Бро, Тили Скот Педерсен, Андерс Хове, Вера Гебур и други
Комедия, със субтитри, датски

Роден във Франция, но с исландско потекло, Дагур Кари завършва Националната филмова академия на Дания през 1999 г. Скоро след като се дипломира успешно, той започва кинокариера с помощта на баща си Петер Гунарсон, който е един от най-известните писатели в Исландия. "Тъмен кон" е вторият пълнометражен филм на Кари, след като предишният му проект "Ной Aлбиноса" (2003) му донесе цели 20 награди от различни европейски конкурса. Сега режисьорът отново е автор на сценария на продукцията си. Филмът е черно-бял, ако не се брои единственият цветен кадър с продължителност пет секунди.

Попреминал трийсетте, Даниъл (Якоб Кедергрен) продължава да живее по същия начин, както когато е бил тийнейджър. Без да мисли за прехраната си, той рисува графити с любовни послания по стените на хора, които искат да кажат нещо на гаджетата си. Наричан загубеняк от околните, Даниъл кара малкото си фиатче и продължава да нехае за чуждите мнения. Единственият му близък приятел се казва Морфар (Николас Бро), който отчаяно се бори с наднорменото си тегло. Той работи в клиника за борба с безсънието и тайно мечтае един ден да стане известен футболен съдия.

Животът на двамата неочаквано се променя, когато един ден се запознават с продавачката в кварталната пекарна Франк (Тили Скот Педерсен). Момичето обича да взима "разни" субстанции и неусетно влиза в ежедневието им, когато между тримата се оформя любовен триъгълник. Същинската изненада идва от майката на Франк, която е незадоволена сексуално жена без задръжки към приятелите на дъщеря си.


Официален сайт: http://www.voksnemennesker.dk

Програма на кината
Сподели.