Тайните на балканската литература, или 3 книги, които не бива да пропускате

Pinterest LinkedIn +

По нашите географски ширини може и да няма световни бестселъри, но това съвсем не означава, че няма интересни писатели. И книги, които не просто заслужават да бъдат прочетени, а могат да направят лятото ви по-смислено, по-интересно и по-забавно. Така че, приятно четене!

Фадър наш
 
Манос Вуракис е гръцки писател. Завършил е психология, работи като журналист и редактор в телевизия и казва, че обича най-много три неща: августовските вечери, картината "Градината на земните удоволствия" и бакла (вид бобено растение). Освен това има страхотно чувство за хумор.
 
Доказателството за това е дебютният му роман "Фадър наш", който спечели одобрението и на читателите, и на критиката. Вуракис е сравняван с Дъглас Адамс и Том Робинс – заради хумора, въображението, своеобразната стилистика и умението му да забелязва абсурдното в съвременната земна действителност и да го пресъздава по уникален начин.
 
И така "Фадър наш" е една божествена комедия. Съвсем буквално. Бог е решил, че Христос (познат още като Джизъс Крайст) не е подходящ да осъществи Второто пришествие и по тази причина решава да повери мисията на втория си син - Джизъс Крайст Джуниър, за приятелите Джес.  
 
Като един истински модерен Богочовек, Джес притежава всички качества, за да направи голяма кариера на Спасител. Така че, когато баща му го праща на Земята, Джес има съвсем ясна мисия - да освободи човечеството от телевизията и от висенето в нета и да внедри сред тях осъвременена лайфстайл религия.  
 
И разполага с дванайсет възхитителни апостолки, които да му помагат в това богоугодно начинание. Дали ще се справи или ще трябва да чакаме Третото пришествие, ще ви оставим да разберете сами. Едно обаче е сигурно - забавлението ви е гарантирано, а най-прекият път към "Фадър наш" е ТУК.
 
Този път за болката
 
Михайло Пантич е университетски преподавател, литературен критик и истински майстор на краткия разказ. Сборникът "Този път за болката" е своеобразно продължение на предхождащия го "Ако това е любов", но представя една различна гледна точка към интимния свят на модерния градски човек в съвременна Сърбия.  
 
Пантич смята, че всичко може да послужи за основа на един добър разказ – цитат, метафора, някое сполучливо или абсурдно сравнение. Стилът му е характерен, гледните точки често се променят, водещият наратив се преплита с коментара.  
 
Сложната историческа картина на Балканите е направила връзките между съседните народи многопластови и не винаги еднозначни. Разказите на Пантич обаче ни помагат не само преосмислим тези връзки, но и да видим проблематиката от националното и регионалното, през съвсем различна призма.
 
Разказите в "Този път за болката" са изпълнени с пропуснатите житейски шансове, любови, разпаднати семейства, забравени приятелства и всичко това е пречупено през личната история на някой от персонажите. Ако сте любопитни да научите повече, можете да намерите "Този път за болката" ТУК.
 
Двоен гимлет
 
Мариана Царкова е лекар. Ако хвърлите бърз поглед към историята на литературата, ще установите, че много писатели съчетават творчеството с медицината, така че в таланта й няма нищо изненадващо.  Преди да напише дебютния си роман Мариана Царкова има зад гърба си сериозен брой разкази, печелили литературни конкурси и публикувани в списания и сборници.
 
"Двоен гимлет" е логичното продължение на тази поредица от литературни успехи. В него освен остроумие, интелигентен и добронамерен хумор и ярки персонажи, има и съвсем малко тъга, колкото е нужно, за да оценим, че усмивката с намигване е нещото, което ни прави по-добри хора.
 
И така в "Двоен гимлет" ще откриете една шеметна медицинска сестра – Цурка, един адвокат, любител на класическата музика, водката и блондинките (не непременно в този ред), ще се насладите на един високоалкохолен разказ и ще се научите как да прави няколко изключително важни неща.  
 
Например: как се прави снежен човек, когато детето ви не иска да ви помага, как се буди тийнейджър, как се употребява мъж и не на последно място колко сложни могат да бъдат взаимоотнешения на човек с готварската му печка.
 
Изненадващо различна и гарантирано забавна, "Двоен гимлет" е книга, която определено заслужава да й от отделите от времето си. Най-лесният начин да се сдобиете с нея е ТУК.

Сподели.