Световната купа за дронове в клас F3U ще се проведе у нас

Pinterest LinkedIn +

На 29 и 30 септември 2018 година на Гребната база в Пловдив ще се проведе състезание за Световната купа за дронове в клас F3U.То се осъществява за трети път в България и ще се организира от местния клуб по моделизъм "Модел клуб – Пловдив", БФА със съдействието на софийския клуб "Дрон Екстрийм" .

За прецизното електронно отчитане на резултатите и създаването на състезателните графици ще се погрижи екипът на "Drone ARENA", представител на "MultiGP" за България. Така за първи път ще бъде осигурено автоматизирано електронно засичане на българската купа, част от световната купа на FAI. Гонките ще се провеждат по 4 дрона едновременно, като съдии ще следят за допуснатите грешки по време на полет по трасето.

"За мен е изключително важно да отбележа, че за първи път ще имаме толкова масово мероприятие. В надпреварата ще вземат участие 35 състезатели от 6 страни: България, Румъния, Белгия, Италия, Полша и Македония" – сподели Радослав Радков, председател на "Модел клуб – Пловдив".

"Нарастването на интереса към дроновете се изразява не само в увеличаването броя на състезателите, а и по отношение на нарастващата публика. През последните четири години дрон общността се увеличи и фокусира интереса си в няколко насоки – състезанията са една от тях. Ние вярваме, че организирането на подобни инициативи е полезно за усъвършенстване на уменията и добра основа за изграждането на т. нар. култура на безопасност по отношение на правилната употреба на дроновете" – разказа Антон Пулийски, съосновател на "Дрон АРЕНА" и председател на Обединеното дрон общество.

"Международните участници от толкова много страни показват, че България е доста добре позиционирана на сцената на дрон събитията. Самото им присъствие е признание за нас, че състезанията, организирани в нашата страна, са от класата на провежданите в останалите точки на света. Стремежът ни е и ще бъде да обменяме опит с нашите международни партньори и тук да прилагаме най-добрите практики в областта. Секторът се развива изключително бързо и бъдещето крие много изненади. Следващия сезон най-вероятно ще има нови формати на надпреварите, което ще допринесе допълнително за интереса на състезателитe" – посочи Атанас Атанасов, директор "Състезания" в "Дрон АРЕНА".

Събитието се осъществява със съдействието на Община Пловдив. Входът за мероприятието е свободен и през двата дни.

Сподели.

Относно автора

Мария Иванова е журналист с богат опит в бизнес и новинарски издания. Работила е последователно във вестник Монитор, списание b2b Magazine, Livenews.bg, Livebiz.bg и други медии. Съчетава работата в Avtora.com с позицията на главен редактор на образователния портал Uchi.bg. Пише още в Pixelmedia.bg и други издания. Обича да чете, да танцува, да спортува и да пътува.