Китай шпионира гражданите си с дронове, "маскирани" като птици

Pinterest LinkedIn +

В последните години в Китай зачестиха случаите на използване на дронове, маскирани като пойни птици, за да следят за реда в държавата, информира технологичният сайт PixelMedia.bg.

Програмата е с кодовото име "Dove" и е дело на професор Сонг Бифенг от Северозападния политехнически университет в провинция Сиан, а песента на "птицата" е измислена от учен, работещ по петото поколение стелт самолети J-20.

"Птиците" имат криле, наподобяващи тези на истинските птици, като се задвижват с двойка колянови валове благодарение на електрически мотор. Снабдени са с камери с висока разделителна способност, GPS антена, система за управление на полета и сателитна комуникация, осъществяваща връзка с наблюдателния център.

Янг Уенкинг, който е част от на екипа на д-р Сонг, споделя, че тези дронове могат да имат голям потенциал в бъдеще и че се очаква да заместят обикновените дронове в частния и военнен сектор.

Това е пореден опит на Китай да засили наблюдението над 1,4 млрд. население в страната и нищо чудно, след като е въведено използването на лицево разпознаване, "умни очила" и други високотехнологични средства, скоро всеки един китайски гражданин да има "рейтинг", основаващ се на поведението му в обществото.

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.