"Операция "Сладкоугодник": любов и шпионаж ала Иън Макюън

Pinterest LinkedIn +

Иън Макюън, едно от най-ярките и значими имена в съвременната британска, а и световна проза, тази година празнува своята седемдесетгодишнина. Едва ли има по-подходящ начин да отбележим това от представянето на "Операция "Сладкоугодник".

И преди сме ви разказвали за Иън Макюън и неговите романи, затова сме убедени, че можем да прескочим обичайното представяне и изреждане на награди и произведения и да преминем направо към съществената част.

Макюън е гений, но романите му не допадат на всеки. Да, те са световни бестселъри. Да, екранизациите по книгите му се радват на огромен успех. И да, нямат абсолютно нищо общо с повечето произведения, за които подобна популярност е характерна.

Те са много различни един от друг и абсолютно жанрово неопределими – все пак да не забравяме, че става дума за постмодерна литература. Едновременно с това са неразривно свързани от характерния стил на Макюън, от социалноангажираните теми, които го вълнуват, от лекотата, с която увличат.

Въпреки това не бихме могли да твърдим, че са лесни за четене. Нито че им липсват дълбочина и сериозност, тъкмо напротив. Всъщност една от основните заслуги, изтъквани от критиката в оценките на Макюън, е тъкмо способността му да изгражда достоверни, изключително реалистични портрети на времето, за което разказва. "Операция "Сладкоугодник" започва като мемоари, превръща се в шпионски роман, а после в любовна история, но всъщност е едновременно и трите. И дори много повече.

Серина Фрум разказва своята история с доза самоирония, но и с известен обективизъм, тъй като от позицията на времето вижда събитията в различна светлина. Отгледана в семейството на свещеник в малко провинциално градче, тя проявява известен математически талант. Майка ù я убеждава да замине да следва в Кеймбридж, въпреки че самата Серина предпочита да учи литература. Чете бързо, чете много, но не чете особено внимателно. А когато попада сред колегите си в университета, се оказва, че е доста посредствена като математик.

Въпреки това Серина успява да завърши. И междувременно да преживее бурна афера с един преподавател. Мъж, който ще я моделира като личност в много голяма степен и едновременно с това ще я насочи към кариера в МИ-5. Заради увлечението си към литературата Серина има крайно нереалистична представа за това, което я очаква. Още по-голямо е разочарованието ù, когато, след като връзката ù се е провалила, установява, че е приела не вълнуваща и важна работа, а секретарска позиция с много ниска заплата.

А когато най-накрая ù поверяват първата голяма задача, тя е участие в операция с кодово име "Сладкоугодник". Основната задача е да се подпомагат писатели и журналисти с антикомунистически убеждения, чиито идеи съвпадат с политиката на правителството. Серина харесва разказите на младия писател Том Хейли. А постепенно започва да харесва и самия него. Така шпионският роман се превръща в любовен, а след това и в книга за писането като професия, и в портрет на Англия в началото на седемдесетте.

Заплетен, изпъстрен с неочаквани обрати, ироничен и провокиращ, "Операция "Сладкоугодник" е поредното брилянтно произведение на Макюън. Колкото до Серина, ще ви издадем само една тайна: кариерата ù на шпионин ще бъде кратка. Най-лесният начин да разберете защо е ТУК.
Сподели.

Относно автора

Валерия Стефанова е завършила НАТФИЗ. В момента е автор на рубрика за книги, но най-вече запален читател. Интересува се от кино, литература, театър и всичко свързано с тях.