Сватбата на Хари и Мегън: сблъсък на две култури или сближаване на различията

Pinterest LinkedIn +

Дългоочакваната и много коментирана кралска сватба, на която британският престолоноследник принц Хари се ожени за американската актриса Меган Маркъл, предизвика разпалени дискусии, свързани с различните културни кодове на младоженците.

Освен традиционните за британския кралски двор ритуали дългоочакваната церемония на 19 май предложи и един неочакван момент: американският епископ Майкъл Брус Къри приветства Хари и Меган със специална проповед. Акцент в речта на американския духовник беше темата за любовта, но самата реч беше толкова дълга и еднообразна по съдържание, че успя видимо да отегчи присъстващите кралски величия, въпреки че Къри положи много усилия да бъде атрактивен оратор. Веднага след това той се превърна в основен герой на социалните мрежи, където мненията се разделиха на два полюса: едни смятат, че присъствието и представянето му на сватбата са били крайно неуместни, други се развълнуваха от посланията му, свързани със силата на любовта. 

Заради отсъствието на баща ѝ булката беше отведена до олтара от свекъра си принц Чарлз. Тя беше облечена в елегантна и напълно изчистена от детайли дълга снежнобяла рокля с деколте лодка на "Живанши", а на главата си носеше много дълъг воал, прикрепен с тиара, който мнозина сравниха с дългия воал на покойната принцеса Даяна.

Сред височайшите гости на грандиозната церемония бяха принц Уилям, който кумува на брат си, съпругата му Кейт Мидълтън и двете им по-големи деца Джордж и Шарлът, които бяха шафери на леля си. Световноизвестни звезди като Дейвид и Виктория Бекъм, както и Джордж Амал Клуни също присъстваха, като впечатлиха всички със стилните си тоалети.


Джордж и Амал Клуни на сватбата

Майката на булката - Дория Рагланд видимо се вълнуваше, но стоеше встрани от кралските особи. Там бяха и родителита на Кейт Мидълтън – Керъл и Майкъл.

На събитието са били поканени над 2600 гости, сред които се открояват още иманата на известната американска водеща Опра Уинфри, на тенисистката Серина Уилямс и съпруга ѝ Алексис Оханян, на певеца Елтън Джон и съпруга му Дейвид Фърниш, Идрис Елба и годеницата му, колеги на Маркъл от сериала "Костюмари", който я направи известна и др. 

Официалната част на бляскавата церемония в храма "Сейнт Джордж" в Уиндзорския замък беше водена от Кентърбърийския архиепископ, пред когото Хари и Меган, понастоящем вече херцог и херцогиня на Съсекс, се врекоха във вярност. На Меган тази стъпка като че ли коства повече: за да стане част от британския кралски двор, актрисата трябваше завинаги да се откаже от кариерата, гражданството и собствената си религия. Протоколът изисква от нея да прекрати напълно личните си изяви в социалните мрежи, където всички нейни профили бяха изтрити преди сватбата.

Лелята и братовчедите на Хари на сватбата му

На снимката: лелята на Хари и братовчедите му са били сред най-скъпите гости на младоженеца.
Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.