Свързаха човешки мозък с интернет за първи път

Pinterest LinkedIn +

Човешки мозък, директно свързан с интернет − този впечатляващ успех в сферата на биотехнологиите са постигнали учени от Южна Африка. Постижението е дело на екип изследователи от университета "Уиц" от Йоханесбург.

Учените са създали система, прихващаща ЕЕГ сигналите от мозъка на опитния субект, които след това се предават към специален API интерфейс (Application Programming Interface). Самите ЕЕГ сигнали се записват посредством устройство, наречено Emotiv EEG. Това е направило възможна комуникацията между човешкия мозък и различни интернет приложения. Данните, получавани от тази връзка, са публикувани на специално създаден отворен портал.

Информация за проекта, наречен "Brainternet", вече е публикувана в научното списание "Medical Express". По същество той представлява нов етап в развитието на технологиите за "Интернет на нещата" (т.нар. Internet of Things), добавяйки и живи организми.

Освен че в перспектива може да спомогне за появата на нов начин за браузване в глобалната мрежа − директно с мисъл, проектът би могъл да даде на научната общност и нови знания за начина, по който нашият мозък обработва информация.

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.