Осъдиха пънкарките от "Pussy Riot", които прекъснаха мача от финала на Световното първенство по футбол

Pinterest LinkedIn +

Руски съд осъди Вероника Никулшина, Олга Курачова и Олга Пактусова от пънк групата "Pussy Riot" на по 15 дни лишаване от свобода, които пънкарките ще прекарат в специален административен арест. Причина за това е, че на 15 юли по време на финала на Световното първенство между Франция и Хърватия те нахлуха на стадиона "Лужники" заедно с още един мъж и за кратко прекъснаха срещата. Саботьорите бяха облечени с полицейски униформи, което е улеснило проникването им на терена. 

Арестуваните от групата "Pussy Riot", известна с провокативните си акции срещу властта в Кремъл, разкриха в социалните мрежи как са осъществили акцията:. "
Купихме си билети за финала си направихме стандартни фенски паспорти... Не сме терористи... Наехме полицейските униформи от кино работници. На стадиона изглеждахме като служители на реда и когато се приближихме до стюардите, те помислиха, че сме полицаи. Ние им обяснихме, че издирваме няколко човека, и те веднага ни пуснаха да минем".
Акцията на певиците, наречена "Полицай влиза в играта", има конкретна цел. С нея пънкарките поставят следните политически искания: 
1. Да се освободят всички политически затворници;
2. Да не се вкарват в затвора хора заради "лайкове";
3. Да спрат незаконните арести по време на митинги;
4. Да се позволи политическа конкуренция в страната;
5. Да не се държат хора в затворите поради измислени обвинения;
6. Земният полицай да не се превръща в небесен полицай.

Руската група "Pussy Riot" съществува от 2011 г., като през годините в нея са участвали 11 жени. Членовете ù често имат проблеми с властта – самата група е създадена като бунтарска пънк рок формация с политически възгледи, която обикновено критикува официалната политика в страната и активно защитава феминизма и правата на ЛГБТИ гражданите в Русия.

А ето и какво казаха активистките преди последната си акция:

Сподели.