SUV моделите "спасяват" дизела в Европа

Pinterest LinkedIn +

Популярността на SUV моделите "спасява" дизеловия двигател от спад в Европа. Това показват данните на анализаторската компания JATO Dynamics.

Тя изчислява, че за първите 10 месеца на 2019 г. са продадени 621 242 компактни SUV-а в Европа, като повечето от тях са с дизелов двигател. Това прави този сегмент най-големия за продажби на дизелови агрегати.

Нещо повече, от 2015 г. до 2018 г. продажбите на дизелови модели в този сегмент са се увеличили с 19%. Във всички останали категории продажбите на дизелови модели отбелязват спад.

За сравнение, в класа на компактните градски автомобили сривът на дизеловите модели за същия период е 45%. Особено голям е спадът през 2018 г. – близо 600 000 компактни дизелови коли по-малко спрямо 2015 г.

Прогнозите са, че популярността на дизеловите двигатели ще продължи да намалява. Компактните SUV модели за сега ще държат лидерството за този тип двигатели, като през тази година продажбите им са достатъчно, за да спрат цялостния срив на дизела и да го задърат на равни нива.

Прогнозите са, че това ще бъде така и през 2020 г., а постепенно дизеловите двигатели ще започнат да се предлагат в ограничен брой модели и сегменти, в които производителите и потребителите виждат достатъчно предимства.
Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.