Франция вдига данъка за SUV моделите

Pinterest LinkedIn +

Френското правителство реши да увеличи данъка за SUV моделите, което предизвика недоволството на автомобилните производители, съобщава "Bloomberg". Според правителството SUV колите са по-големи, тежки, замърсяват повече и затова трябва да плащат повече.

Новият закон слага по-строги такси за отделяните вредни емисии. Досега колите, които бяха над определените лимити, плащаха 12 500 евро допълнителен данък. Новият закон вдига таксата до 20 000 евро. Обмислят се и стимули за купуването на електрически автомобили.

Очаква се мерките да имат сериозно отражение върху цените на SUV моделите. Те са най-продавани във Франция, като са генерирали 30% от продажбите на нови автомобили в страната за първите 11 месеца на годината, съобщава "Inovev".

От френската автомобилна организация PFA коментират, че това е "двойно наказание" за потребителите и определят новата мярка като "неадекватна".  Според организацията е по-важно да се въведат стимули за електрическите автомобили, което ще помогне пазарът на тези модели да потръгне.

Френското финансово министерство обаче изчислява, че новият данък може да увеличи приходите в хазната с 50 млн. евро на година и тези пари да се използват за стимули. Такива се очакват още от 2020 г., като ще предлагат по 6000 евро за електрически автомобили, които струват по-малко от 45 000 евро, но стимулите ще започнат да намаляват от 2021 г.
Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.