Street Fighter X Tekken

Pinterest LinkedIn +

Жанр: Бойна игра Година: 2012 Разработва: Capcom Издава: Capcom Платформа: Xbox 360| PS3 | PC |

Това, както каза един приятел, фен на файтинг игрите, е възможно само и единствено в Япония. Факт! Къде другаде ще видите двама от най-върлите конкуренти в един и същ пазарен сегмент, вместо да кръстосат шпаги, да обединят усилия за създаването на съвместен проект?

Все едно BMW и Mercedes да си стиснат ръцете и да конструират общ автомобил!

Невероятно, но факт. Capcom – студиото зад култовата Street Fighter поредица, съвместно с Namco Bandai – "виновници" за не по-малко култовата Tekken серия, днес ни предлагат уникална crossover игра.

Street Fighter X Tekken очевидно поставя акцента върху заглавието на Capcom, но феновете на Namco също няма да останат разочаорвани. Още повече специално за тях създателите на Tekken в момента работят по подобен проект, който – да познахте, ще се нарича Tekken X Street Fighter и ще акцентира върху тяхната собствена вселена и герои.

Специфичното за Street Fighter X Tekken е, че играта представлява отлично балансиран микс от двете поредици. Всеки SF боец си има съответно достоен противник от Tekken лагера, което в играта се материализира под формата на изключително забавни словесни престрелки преди битките и нови възможности в подплатеният със сюжет Arcade mode.

Феновете на Tekken ще останат очаровани от присъствието на легендарни за серията персонажи, като Йошимицу, Кацуя, Кинг и Джулия.

Екшънът (закономерно) е на ниво, а геймплеят е удивително плавен и динамичен. Ключовите новости (и за двата франчайза) са две: режимът Pandora и така наречените Gems.

Pandora е уникален метод за решаване изхода от сраженията, който действа на принципа "всичко или нищо". Ако по време на битка се окаже, че уменията ви са приблизително равни с тези на противника, никой от двама ви няма изгледи да надделее убедително, а времето за край на рунда наближава заплашително, можете да се възползвате от тази опция и да активирате режимa Pandora. След това имате десет кратки секунди в които да победите опонента си.

Това поначало е доста отчаян ход и може да доведе до лоши последици, ако противникът ви е достатъчно добър и умел в избягване на вашите атаки. Ако не успеете да го победите за 10 секунди, ще изгубите позорно мача.

Gem системата пък добавя лек ролеви елемент в бойната система на Street Fighter и позволява да променяте по определен начин характеристиките на бойците си. За да активирате определен Gem, трябва да сте изпълнили определени условия по време на битката – например да блокирате пет пъти по ред атаките на опонента си. Това са така наречените Boost Gems.

Те (както подсказва името им) повишават определени способности на героя – сила на атаката или защитата, скорост и прочее в рамките на мача, по време на който са активирани.

Другия вид Gems – Assist Gems, дават пасивни способности. Някои от тези добавки се активират само и единствено по време на Pandora режима.


В крайна сметка макар да изглежда донякъде като появилият се неотдавна Street Fighter IV, Street Fighter X Tekken предлага достатъчно новости, за да направи нещата наистина интересни.

Това, плюс героите от Tekken, гарантира уникално ново преживяване, което със сигурност ще допадне на всички фенове на този вид игри.


Сподели.