Стотици в готовност за масово изкачване на връх Мусала в края на юли

Pinterest LinkedIn +

Стотици последователи на YouTube канала "The Clashers" вече са потвърдили участие в най-мащабното изкачване на връх Мусала, което ще се проведе в края на месеца. Походът е организиран по случай достигането на половин милион абонати на канала, което авторът на канала – Слави Панайотов – вижда като своеобразно изкачване на върхове.

"Събитието е изцяло спортно и искам да предава идеята "да се откъснем от телефоните и компютрите" и да изкачим покрива на България", казва Панайотов. "Засега се приема много положително от хората. Специална екипировка не е нужна, нито подготовка. Само добро настроение и желание за приключение", твърди той.

Безплатната инициатива ще бъде заснета както по земя, така и от въздух с дронове.

Участниците под 18 г. трябва да бъдат с пълнолетен придружител, предупреждава Панайотов. Планът му е изкачването да бъде приятна, приятелска и здравословна дейност.

Ето защо и графикът и маршрутът за 27 юли са избрани максимално леки и опростени:

До 9:20 ч. - Събиране на горната станция на лифта в Боровец
9:30 – Тръгване към върха
10:30 – Пристигане в хижа "Мусала", почивка
10:40 – Тръгване към Леденото езеро
12:00 – Пристигане до заслона, почивка
12:10 – Тръгване към върха
13:00 – Пристигане на Мусала; 1 час свободно време
14:00 – Тръгване обратно
18:00 – Слизане с лифт


Кауза
Освен откъсването за ден от екраните на телефони и компютри зад изкачването на връх Мусала стоят няколко каузи. Здравословният начин на живот си партнира с вярването на Слави Панайотов, че България заслужава да бъде опозната от малки и големи и това е неговият начин да допринесе за осъществяването на тази идея. Походът не е първата му стъпка в тази посока. Само преди няколко месеца излезе бестселърът му "Топ мистериите на България", който разпали любопитството на хиляди ученици към интересните места и истории на страната ни.

Цифрите пък потвърждават, че пловдивчанинът познава аудиторията си отлично – в изминалия месец след достигането на половин милион абонати каналът му порасна с още близо 75 хиляди последователи.

Панайотов предупреждава обаче, че е препоръчително всеки да си направи планинска застраховка, струваща едва няколко лева.
Сподели.