Стефан Касев от "Музейко" за Avtora.com: Искаме да дадем възможност на децата да разказват истории

Pinterest LinkedIn +

Срещаме се със Стефан Касев, координатор в "Maker Space", за да научим повече за креативното пространство в "Музейко". Защо е важно да грешим в експериментите и как всяко ново начинание може да бъде следващото голямо приключение, нека видим в разказа му специално за Avtora.com.

Avtora.com: Здравейте, Стефан, децата Ви познават като един от първите "музейковци" – членовете на екипа на детския научен център, които разработват програмите и въвеждат посетителите в света на науката. На какво Ви научиха малчуганите през годините?

Стефан Касев: За изминалите почти четири години може би най-важното е да си спомня какво е да си дете и да мисля като такова. А това значи да си любопитен, да забравиш опита си на възрастен и да опитваш да обясниш нещо сложно по прост и вдъхновяващ начин, в моя случай да се сетя за любимите си преподаватели, които ме накараха да заобичам определени предмети. Или пък нещата, които мен са ме вдъхновявали като дете – енциклопедии, филми, книги, играчките и историите, които си разказвахме с приятелите ми.

.: В началото на тази година "Музейко" откри "Maker Space" – пространство, което предлага на децата да експериментират, като създават свои прототипи, чертаят, проектират и сглобяват. Разкажете ни какво предстои до края на годината? 

Стефан Касев: В момента сме в края на сегашната ни тема "Летящи машини", която запозна децата със самолетите, дроновете, глайдерите. От месец юни навлизаме в новата ни тема "Анимация", в която децата ще имат възможност да се занимават със стоп кадър анимация. С това искаме да дадем възможност на децата да разказват истории – ако искат, ще могат да донесат собствените си играчки или да използват подготвените от нас материали, за да направят кратко филмче. Също ще им дадем възможност да се докоснат до първоизточниците на анимацията и кинематографията чрез направата на уреди като зоотропа.

След това от есента започва третата ни тема "Супергерои". Мисля, че всяко едно дете е искало да бъде някой свой любим герой или героиня, така че при нас ще могат да се отдадат на въображението си. Но освен това сме заобиколени от ежедневни супергерои, които използват съвременните технологии, за да постигат наглед невъзможни неща, да надмогват физическите ограничения. Те ще могат да измислят костюми и джаджи, вдъхновени от любимите им персонажи.

И накрая ще се върнем отново към по-инженерната и научна тема "Конструирай бъдещето си". За нея все още финализираме дейностите, тъй като имаме много натрупани идеи, от които да отсеем.

Avtora.com: Как използвахте Вашия опит и преживявания от детството за създаването на пространството заедно с екипа? 

Стефан Касев: Разработването на пространството нямаше да стане без помощта на студио FUNKT, които се нагърбиха с това да направят концепцията ни за визия реалност. Ако трябва да съм честен, като дете не бях от онези, които постоянно майсторят нещо, но все пак имахме няколко къщи на дърво, направа на бункери от стари тухли и разни малки приключения. Но това, което използвах за вдъхновение, бяха по-скоро часовете ми по трудово и бараките с инструменти, в които съм влизал като дете. После, като студент по инженерен дизайн, влизанията в различни заводи бяха вдъхновение за визията.

Avtora.com: Знаем, че в съвременното общество грешката не е част от процеса, а недостатък, който бързо трябва да бъде отстранен. Как успявате да убедите деца и родители, че грешката може да е път към революционна идея? 

Стефан Касев: Според мен личният пример е най-добрият начин. Когато започнахме да правим глайдери и децата се притесняваха дали техните произведения ще летят, то аз им разказвах за всички неуспешни модели, които съм направил, или за изобретателите с техните неуспехи. Всичко, което днес приемаме за даденост, е продукт на проби и грешки, така че нека да приемат техния първи глайдер като първа проба, да я изследват, да мислят какво да подобрят, така че следващият да е по-успешен. Дори и първият полет на братята Райт не е бил повече от минута, но е дал началото на революция...

Avtora.com: В Музейко всеки ден имате възможност да пътувате между етажите на миналото, настоящето и бъдещето. Има ли пътешествие, което бихте повторили в бъдеще?

Стефан Касев: Ако говорим за пътешествие в историята, то за мен нещо, което е изключително вдъхновяващо, е пътуването на Тур Хейердал в Пасифика с кораба "Кон-Тики". Но в личен план бих минал отново един преход в Испания, Камино де Сантяго, защото беше едно интересно и важно за мен приключение, или повторен опит да направя маршрута Е-4, защото първият се оказа неуспешен.

Avtora.com: Как прекарвате свободното си време?

Стефан Касев: Свободно време е много относително понятие за мен – в част от почивните ми дни съм част от "Sofia Green Tour", проект на фондация "Фактор", който организира велообиколки и планински разходки – нещо, което правя от 2013-та година. Също така съм и любител куизмастър като част от "Sofia International Pub Quiz", тествайки знанията на възрастни по различни теми.

Но истински свободното ми време се разделя между важните за мен хора, да избягам някъде в планината, да прочета някоя книга или с някое от поизоставените хобита.

Avtora.com: Какво бихте посъветвали родителите, чиито деца по-трудно се впускат в нови начинания?

Стефан Касев: Не знам дали е редно да съветвам родителите, тъй като самият аз нямам деца. Ако говоря от гледна точка на моето детство, то най-важното е да се занимават с тях, да прекарват повече време заедно, да ги окуражават в това, което правят и което искат да направят. И понякога с малки стъпки се стига далеч.

Avtora.com: Какво ще бъде лятото за Стефан? А за "Maker Space"? 

Стефан Касев: Лятото за Стефан се надявам да е изпълнено с пътувания и позитивни преживявания. Поне една дестинация е определена – Фарьорските острови, където ще видя едни стари приятели. Надявам се и да отскачам в планините по-често.

За "Maker Space" лятото със сигурност ще е динамично – влизаме в нова тема, паралелно ще се подготвяме за третата тема, оценка на свършеното до момента, идеи за следващата година. А в самото пространство – много запалени деца по науката и майсторенето.
Сподели.

Относно автора

За Катя Димитрова журналистиката е не просто професия, а начин на съществуване. Интересите й са свързани с международната политика, лайфстайла, здравето, науката и технологиите, а хобитата – с литературата, театъра и хубавата музика.