Необикновени музикални инструменти ще звучат в "Музейко" от октомври до януари 2020 г.

Pinterest LinkedIn +

В "Музейко" ще бъде открита новата гостуваща изложба "Докосни музиката!". Тя пристига от Германия, за да разкрие връзката между музиката и науката, която често е магична. 12 необикновени комбинации между музикален инструмент и предмет от нашето всекидневие ще посрещнат посетителите на детския научен център в Световния ден на музиката, 1 октомври, който съвпада с рождения ден на "Музейко".

Какво е помпен орган и как звучи бутилкофонът? Каква музика може да създадем с музикален сешоар? Отговори на тези и други любопитни въпроси ще ни дадат уникалните инструменти в "Докосни музиката!", които ще стимулират творческия ни и откривателски подход към научните предизвикателства. Изложбата ще предложи на деца и родители неограничени възможности в създаването на мелодия, напомняйки за връзката между изкуството и природните науки.

Все повече съвременни изследвания доказват градивното и често определящо влияние на музиката върху умственото развитие на децата. Участието ù в живота им помага за по-бързото усвояване на определени езикови умения, свързани с разбирането на значението на думите, четенето и развитието на социални и емоционални умения. Благотворното влияние на музикалните инструменти помага на тялото и ума да работят заедно – развива добрата памет и справянето с различни учебни дейности... дори с математиката. А най-важното от всичко е, че се чувстваме щастливи, защото превръщаме живота в песен.

В Деня на музиката изложбата "Докосни музиката!" ще бъде открита от нейния създател Майкъл Брадке, който пристига специално за това от Германия. Той ще разкаже как заобикалящият ни свят има свое трептене и уникален звук. Докато експериментират и се забавляват, децата ще открият мелодията, която ни среща на всяка крачка – нужно е само да дадат воля на сетивата и въображението си!

Сподели.

Относно автора

За Катя Димитрова журналистиката е не просто професия, а начин на съществуване. Интересите й са свързани с международната политика, лайфстайла, здравето, науката и технологиите, а хобитата – с литературата, театъра и хубавата музика.