Нощ на науката в "Музейко" развенчава митове

Pinterest LinkedIn +

През месец март "Музейко" ще продължи традицията на научните вечери и нетрадиционните теми, които могат да бъдат обсъдени най-добре в приятна компания и интересни питиета. Събитието "Science Night: FAKE" ще обърне внимание на темите, които вълнуват и манипулират аудиторията, а в края на деня ще се реши дали най-обсъжданите теории и събития са истина, или заслужават етикета "FAKE". 

Кацал ли е човек на Луната, или едно от най-важните събития за човечеството е съчинена история ще ни разкрие д-р Владимир Божилов, преподавател в катедра "Астрономия" на Физическия факултет на СУ. Малко по-късно главен инспектор Михаил Драгоданов от отдел "Киберпрестъпност" (Главна дирекция "Борба с организираната престъпност") ще ни разкрие условностите на онлайн пространството, което често ни предлага фалшиви стоки, измамни услуги, а защо не и несъществуващи самоличности. 

Фалшификати срещу истински находки ще бъде темата на демонстрацията във "FAKE Археология". По време на интерактивна лекция с Васко Мавриков участниците ще научат кои са новини са "FAKE" и как да бъдат по-критични в морето от информация на съвременния свят. Kак се фалшифицира известна творба? Kаква е ролята на реставратора при идентифицирането на фалшификат? На тези въпроси ще отговори Илинка Чергарова, реставратор от Софийската градска художествена галерия, в pop up ателието "FAKE Art".

Живата природа е най-старият и умел илюзионист. Арсеналът ѝ включва заблуди, нестандартни инженерни решения и неща, които съвсем не са това, което изглеждат. По време на "FAKE Bio" д-р Никола Кереков и Бойко Неов от "Ratio" ще покажат изобретателността и находчивостта на живите организми с много невероятни примери. В късните часове на вечерта ще отправим поглед към съзвездията, за да научим дали зодиите могат да променят живота ни. По време на лекцията Ивайло Славов ще преобърне представите за съдбовната роля на астрологията в живота на човека.

Разнообразната програма, която включва различни аспекти от света на науката и изкуството, ще завърши с изобличаващи експерименти в лабораторията на "Музейко", а големият въпрос ще бъде именно: "FAKE OR REAL"? Заедно ще разберем на 14 март от 19:30 ч. в Детския научен център.

Сподели.

Относно автора

За Катя Димитрова журналистиката е не просто професия, а начин на съществуване. Интересите й са свързани с международната политика, лайфстайла, здравето, науката и технологиите, а хобитата – с литературата, театъра и хубавата музика.