5 истории за големи изобретения, разказани от Музейко

Pinterest LinkedIn +

Кои са най-интересните изобретения на 19-и и 20-и век? Кой промени света завинаги и как се появиха някои от революционните идеи? Всичко това можете да научите от гостуващата изложба "Изобретенията", която ще остане в "Музейко" до края на декември.

Посетителите ще научат как са били създадени рентгенът, телефонът, морзовият апарат, както и по-малко известни, но много забавни изобретения като слинкито, балонът с горещ въздух или задвижваните от човешка сила автомобили. Най-хубавата новина за младите изобретатели е, че могат да научат как работят откритията чрез своя опит – изложбата е интерактивна и позволява на децата да опитат предимствата на предметите, променили цял век.

Преди да се срещнете с любопитните изобретения, ви предлагаме няколко малки истории за големия принос

Балон с горещ въздух

Братята французи Жозеф и Етиен Монголфие мечтаели да полетят. Жозеф забелязал, че когато държи ризата си над огъня, тя се издува. Значи горещият въздух се издига нагоре! Защо да не използва този принцип, за да повдигне нещо от земята! Двамата с Етиен измислили летателния балон през 1782 г. На следващата година с него полетели хора.

Пишещата машина и клавиатурата QWERTY

Кристофър Шоулс и Чарлс Глидън искали да измислят устройство, с което да номерират страниците на книгите. Глидън обаче се запитал: "Защо само цифри? Защо да не печата букви и думи?". Така през 1872 г. се "родила" пишещата машина. За да не се преплитат чукчетата, Шоулс подредил буквите така, както са подредени и днес в клавиатурата QWERTY.

Кой стои зад велосипедния болид?

Българският дизайнер Георги Георгиев създава едни от най-бързите превозни средства с "човешки" двигател. Задвижвани с ръце или крака, неговите машини поставят световни рекорди! Първо прави модел от стиропор и по него изработва матрица. С нея отлива карбонова или кевларена каросерия, която служи като прототип на болида.

Електрическата крушка, която освети 19-и век

Томас Едисън експериментира с различните видове метал, които да използва за жичката в своята електрическа крушка През 1880 г. патентовал крушка, за която използвал комбинация от карбонова нишка и платинени жички, съчетавайки различни материали от тестовете си за най-добър резултат. 

Да завъртим колелото

През 1869 г. бил създаден велосипед с огромно предно колело – за по-бързо придвижване. Британският изобретател Джон Кемп Старли усъвършенствал модела и въвел "безопасния велосипед". Той имал твърди гуми, стоманен корпус и спици, а веригата му позволявала да се движи с две еднакво големи колела.


Сподели.

Относно автора

За Катя Димитрова журналистиката е не просто професия, а начин на съществуване. Интересите й са свързани с международната политика, лайфстайла, здравето, науката и технологиите, а хобитата – с литературата, театъра и хубавата музика.