Star Wars: The Old Republic

Pinterest LinkedIn +

Жанр: Масова онлайн мултиплеър ролева игра Година: 2011 Разработва: BioWare Издава: Electronic Arts Платформа: РС

През последните няколко години жанра на масовите онлайн мултиплейър игри получи сериозен тласък в развитието си. Достъпността на широколентовия интернет и фактът, че почти всеки има РС в дома си, бяха двата основни фактора, катализиращи успеха на ММО. Същевременно, макар в някои от аспектите си жанрът да извървя дълъг път от времето на Ultima насам, в същността си той остана повече или по-малко непроменен – някой дори биха го нарекли консервативен и закостенял.

За това немалък принос има успехът на ММО заглавия като станалият нарицателно World of WarCraft, дело на студио (Blizzard), известно с модела си "ако не е счупено, не го поправяй". И макар WoW все още да се радва на завиден успех, една все по-голяма част ММО играчи напоследък се оглеждат за нещо ново, свежо и интересно. Нещо, което да провокира жанра да направи желана и очаквана стъпка напред.

Сериозен претендент за подобна игра е стартиралата официално през декември Star Wars: The Old Republic, създадена от един от лидерите на съвременния ролеви жанр – BioWare.

Действието в The Old Republic се развива приблизително 3 века след събитията в соловата Star Wars: Knights of the Old Republic (създадена пак от Bioware) и около три и половина хилядолетия преди емблематичната кино-сага на Джордж Лукас.

На старта на играта заварваме Империята на Sith и Галактическата република, вкопчени в поредния ожесточен конфликт с вселенски пропорции. Това са и двете основни фракции измежду които трябва да избира играчът.

Заставайки на страната на мрачните Sith или на легендарните рицари джедаи, всеки ще има възможност да създаде своя герой от деветте налични раси и да специализира в някой от осемте достъпни класове. The Old Republic може да се похвали с доста солидно разнообразие в това отношение – освен каноничните рицари на тъмната и светлата страна (Sith и джедаи), ще можете да играете като контрабандист (а-ла Хан Соло), имперски агент, щурмовак, войн-sith, ловец на глави (в стил Боба Фет). Иначе казано, играта предлага подходящо геймплейно превъплъщение за практически всеки вкус.

Може би най-уникалната (и силна) страна на The Old Republic е свързана с това, че за разлика от повечето ММО заглавия, тя предлага доста силен основен сюжет, подплатен с професионално озвучаване за почти всеки един персонаж, който ще срещнете, и е разгърната благодарение на поредица от страхотни кът-сцени. Визията на света е доста приятна, макар и характерна с леко анимационното си излъчване – съвсем в стила на оригиналния Knight of the Old Republic. Докато приключенствате из вселената на играта, ще видите много познати места – от палата на гангстерската фамилия Hutt, през ледената планета Хот, до пустините на Татуин и дори интериора на култовите имперски разрушители.

Освен това, за разлика от повечето си конкуренти в жанра, The Old Republic наистина ви предоставя солидни възможности за избор на начина, по който да изследвате света и да "изживеете" историята. Можете да го направите самостоятелно или с приятели; да се присъедините към случайна група от хора, за да прочистите някоя особено трудна локация, а след това да се отделите от тях или просто да обикаляте из Star Wars вселената в дирене на случайни задачи, да трупате опит и плячка.

И тъй като става дума за BioWare игра, трябва също така да сте готови за много морални избори, които за разлика от соловите ролеви заглавия, ще можете да направите само веднъж, след което ще трябва да живеете (или по-скоро героят ви) с последиците от тях.

Това, разбира се, е и провокация да започнете играта отново и отново, но с различен персонаж; да се наслаждавате всеки път на различно игрално преживяване.

Сред лошите новини, свързани с The Old Republic, са сравнително високата й цена (като за РС игра) и фактът, че за да й се насладите, трябва да заплащате ежемесечно такси за участие.

Въпреки това, ако наистина търсите убежище, в което да избягате от омръзналия ви World of Warcraft, трудно ще намерите по-подходящо MMO заглавие от Star Wars: The Old Republic.


Сподели.