Star Trek Into Darkness - вълнуващо приключение в границите на познатото

Pinterest LinkedIn +

Star Trek (Стар Трек) безспорно е единият от двата най-популярни sci-fi франчайза в историята на киното и телевизията. Другият, естествено, е Star Wars (Междузвездни войни), а сега Джей Джей Ейбрамс (J. J. Abrams) е отговорен за бъдещето и на двата.

Star Trek Into Darkness е втори филм за Ейбрамс в света на Star Trek след едноименната продукция от 2009 г., с която не само възвърна славата му, но и отвори очите на множество нови фенове за sci-fi жанра като цяло.

Освен че беше един от най-очакваните филми за 2013 г., Star Trek Into Darkness трябваше да понесе отчасти и тежестта да бъде този, който ще дефинира бъдещето на научнофантастичните филми в близките няколко години.

При евентуален провал на продължението доверието в Джей Джей Ейбрамс би се подкопало лесно, а тогава бързо щеше да дойде и въпросът дали режисьорът е способен да се справи с високата летва, която поставя Star Wars.

Това обаче е хипотетична ситуация, защото Star Trek Into Darkness e успешен във всяко едно отношение – ще чупи рекорди в боксофиса и ще завладява сърцата на trekkie-та, нърдове и киномани като цяло поне още няколко месеца.

В продължението на филма от 2009 г. екипажът на кораба USS Enterprise, начело с капитан Джеймс Кърк, е пратен да елиминира обвития в мистерия терорист Джон Харисън, който обявява война на Звездната флота.

Оказва се обаче, че Харисън, който се крие на родната планета на клингоните – Кронос, стои зад събития от много по-голям мащаб, подлагащи на съмнение добрата преценка на цялата Звездна флота и поставящи капитан Кърк на важен кръстопът.

Джей Джей Ейбрамс играе на сигурно и Star Trek Into Darkness наистина не предлага кой знае колко нови неща спрямо Star Trek. Цялата история е разказана в рамките на 130 минути, през които обаче има едва няколко момента, които стоят безсмислени и разтеглени на екрана.

Режисьорът за втори път показва, че главната сила на цялата поредица Star Trek е не толкова сюжетът (който със сигурност не е слаб), колкото фокусирането и добрият баланс между всички герои.

В основата на актьорския състав отново са Крис Пайн (Chris Pine) в ролята на Джеймс Кърк и Закъри Куинто (Zachary Quinto) като вулканеца Спок.

Въпреки че химията между тях е различна от тази при Уилям Шaтнър (William Shatner) и Ленърд Нимой (Leonard Nimoy), изиграли героите в оригиналния сериал от 1966 г., Пайн и Куинто са като две парченца от пъзел, които си пасват идеално.

И докато двамата успяват да надградят започнатото в Star Trek, историята дава възможност за изява на нов главен герой, изигран от Бенедикт Къмбърбач (Benedict Cumberbatch) – Джон Харисън.

Къмбърбач за пореден път се доказва като брилянтен съвременен британски актьор, превъплъщавайки се в един от най-комплексните персонажи в Star Trek вселената, и по-конкретно в поредицата на Джей Джей Ейбрамс.

Макар и изключително безскрупулен, с развитието на филма Харисън все повече напомня на Джеймс Кърк и се явява нещо като негова по-мрачна версия - воден от собствени принципи и убеждения, но също толкова харизматичен.

Сред останалите актьори, които съставят екипа на USS Enterprise, отново са Саймън Пег (Simon Pegg), Антон Йелчин (Anton Yelchin), Зоуи Салдана (Zoe Saldana), Карл Ърбън (Karl Urban) и Джон Чо (John Cho), всеки от които има своите моменти във филма.

Интересно попълнение е и новодошлата Алис Ийв (Alice Eve), която се превъплъщава в ролята на небезизвестната д-р Каръл Маркъс – още един персонаж, с когото Джей Джей Ейбрамс се доближава до оригиналните серии.

Актрисата определено има свой собствен чар и, както останалата част от каста, успява да се разграничи от актьорите, участвали в по-ранните филми и телевизионни сериали.

Музиката в Star Trek Into Darkness е дело на Майкъл Гиачино (Michael Giacchino), който намира перфектния баланс в композициите - добре илюстриращи случващото се на екрана без да отвличат прекалено вниманието от самото действие.

Като цяло оценката на Star Trek Into Darkness няма как да не е висока – 2013 г. е едва в първата си половина, но спокойно можем да кажем, че Джей Джей Ейбрамс предостави един от най-добрите блокбъстъри за годината.

Пълен с качествен екшън, страхотни герои, интересен сюжет и добра доза чувство за хумор, филмът предлага първокласно sci-fi забавление, при което банални въпроси като кое във филма е физически възможно и дали не са пренебрегнати някои ключови за Star Trek вселената детайли просто губят смисъл.

Сподели.