„Стъпки в пясъка“: Невероятната история на един български емигрант

Pinterest LinkedIn +

Филмът на Ивайло Христов разкрива в нова светлина присъствието на няколко известни родни актьора

Филмът Стъпки в пясъка е създаден по действителен случай. Преди около 20 години българският емигрант Слави, който живее в Чикаго, разказва съдбата си на актьора, сценарист и режисьор Ивайло Христов. Той от своя страна се вдъхновява от идеята и предприема крачка към реализирането й на лента.

Така се ражда невероятната кино история, в която може да се припознаят мнозина, тръгнали да дирят щастието и късмета си в САЩ.

Слави израства в дунавския град Видин, където по-късно се влюбва в приятелката си Нели. Когато настъпва време той да влезе в казармата, тя записва да следва медицина в столицата. Пътищата им се разделят.

След година и половина те отново се срещат, но Нели (Яна Титова) е поела напред, започвайки връзка с един от приятелите на Слави.

Главният герой, в чиято роля влиза Иван Бърнев, напуска страната и в Австрия се засича със свой познат от казармата. Очаква го обаче поредното разочарование в любовен план, след което отново бяга и пристига в САЩ, където започва от нулата, преследвайки своята американска мечта.

Увлекателен, истински и откровен е Стъпки в пясъка, а съдбата на Слави изпъква като значима за цяло едно поколение, изправено пред необходимостта да преживее социалистическия строй и да надскочи възможностите си.

Накрая Слави, провокиран от спомени от миналото си, все пак се завръща обратно в България. Той открива старата си любов Нели и поставя онзи въпрос, който може би винаги е искал да й зададе и да получи утвърдителен отговор.

Самият образ многократно повдига теми, които за всеки от нас на някакъв етап от живота са били актуални.

Драматичният сюжет включва и забавни моменти, както и автентични български фрази, които да предизвикат усмивки сред аудиторията.  

Любопитно за зрителите е как познатите родни лица от артистичните среди Асен Блатечки, Валентин Танев и Деян Донков се разкриват в нова светлина. Те са нагърбени с интригуващата задача да превъплътят задълбочено силните си персонажи и го демонстрират със завидни мотивация и амбиция.

Яна Титова е очарователно попадение, като част от екипа и главната роля, в която влиза. По завладяващ начин тя успява да изгради ярко и неподправено характера на героинята си.

В лицето на Нели виждаме едната страна на монетата, по отношение на емоциите, които владеят засегнатите от емиграцията, а Слави внася светлина за другата й страна – тази далеч от България.

Ще попитате, кое е онова, характеризиращо филма като различен от познатите ни примери в българското кино. И краткият отговор е, че липсва типичната мрачност и тягостна атмосфера на безперспективност.

Животът предлага своите изпитания, предизвикателства и разочарования, но щастието не винаги се крие в успехите, които успяваме да постигнем. Една искра може да разпали отново любовта, а Стъпки в пясъка е зареден с посланието „Никога не губи надежда!“.

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.