Определиха кои са най-добрите филми на всички времена

Pinterest LinkedIn +

"Психо" застана начело на класацията

Списание "Variety" публикува класация на 100-те най-добри филма в историята на киното. Първото място в класацията зае филмът на Алфред Хичкок от 1960 г. "Психо". Авторите на статията подчертават, че всеки кадър от тази лента е емблематичен.

Вторият най-добър филм в историята на киното според списанието е "Магьосникът от Оз" (1939 г.) на Виктор Флеминг, който създателите на класацията определят като образец за франчайзите "Аватар", "Междузвездни войни" и "Властелинът на пръстените".

"Кръстникът" (1972 г.) на Франсис Форд Копола също влиза в челната тройка. Четвърто място заема детективската драма "Гражданинът Кейн" (1941 г.) на Орсън Уелс, а пето - "Криминале" (1994 г.) на Куентин Тарантино.

В първата десетка попадат и "Седемте самураи" (1954 г.) на Акира Куросава, "2001: Космическа одисея" (1968 г.) на Стенли Кубрик, "Животът е прекрасен" (1946 г.) на Франк Капра, "Всичко за Ева" (1950 г.) на Джоузеф Лео Манкевич и "Спасяването на редник Райън" (1998 г.) от Стивън Спилбърг.

Има ли съвпадения с вашите лични класации на най-добрите филми?
Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.