Спират продажбата на Xbox 360 и в САЩ?

Pinterest LinkedIn +

Продажбите на настоящия модел домашна конзола на Microsoft - Xbox 360 S, в САЩ могат да бъдат забранени с решение на Международната търговска комисия, подписано от президента Барак Обама, което ще бъде взето през август.

В този смисъл е декларираната от съдия Дейвид Шоу от въпросната комисия препоръка, взета въз основа на течащото дело между Motorola Mobility и Microsoft по обвинение в нарушени патенти от страна на компанията на Бил Гейтс.

Става дума за пет патента на Motorola Mobility, в това число един за видео декодиране и втори за wi-fi технология, нарушени от Microsoft при производството на Xbox 360 S.

Съдия Шоу настоява да бъдат спрени от продажба на територията на САЩ моделите 4GB и 250GB HDD със заповед за запор и да бъде изготвена полица, остойностена на 7% от декларираната себестойност на количествата непродадени конзоли, които вече са разпространени на американския пазар.

От Microsoft оспорват решението на Шоу с довода, че е против интересите на американските потребители, чийто избор ще бъде сведен до PlayStation 3 и Nintendo Wii.

Административният съдия обаче е категоричен, че спазването на закона за авторските права е много по-важно от потенциалното икономическо въздействие върху потребителите на гейм конзоли. Xbox 360 бе най-продаваната конзола в САЩ през 2011 г. и е най-продавана от началото на 2012 г.

Според Шоу обаче отсъстват недвусмислени доказателства, че Sony и Nintendo нямат съответния капацитет, за да посрещнат нуждите на потребителите.

В началото на месец май немски съд постанови забраната за продажбата и разпространението на най-различни продукти на Microsoft на германския пазар, в това число Xbox 360, Windows 7, Internet Explorer и Windows Media Player.

В същото време федерален съдия от Сиатъл разглежда внесения контра иск на Microsoft срещу Motorola, в който компанията, собственост на Google, е обвинена в изискването на "преувеличени и дискриминативни" патентни възнаграждения.

Сподели.