"SpaceX" представи първия си космически турист

Pinterest LinkedIn +

Илон Мъск и космическата му компания "SpaceX" представиха първия си клиент, кандидат за космически турист. Той се казва Юсаку Маезава и е основател на онлайн магазина за дрехи "Zozotown". 42-годишният милиардер ще е първият турист в космоса, който ще лети около Луната с новата версия космическия кораб BFR (Big Falcon Rocker) на "SpaceX".

"Не можех да пропусна възможността да видя Луната отблизо", коментира той. Маезава няма да пътува сам. Той ще покани между 6 и 8 души, като иска те да са артисти, художници, дизайнери, музиканти и други хора на изкуството. Всички те ще прекарат общо 5 дни в космоса, като това ще е и важна начална мисия за още по-големите планове на Мъск и "SpaceX".

"Искаме човечеството да стане мултипланетарна цивилизация възможно най-скоро", казва Мъск. Той се надява, че космическото пътешествие на Маезава ще е полезно не само на учените, но и ще вдъхнови и въодушеви хората за бъдещето.

Мъск представи и нова версия на BFR. Тя ще е дълга 118 метра и ще може да вдига 1100 кубични метра товар с маса между 50 и 100 тона. Първият тестов полет трябва да се осъществи през 2019 г. Туристическият полет пък е предвиден за 2023 г., стига всичко по разработката да мине добре. Мъск и Маезава не обявиха цената на космическото пътешествие.

Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.