"Мъск да си завре подводницата там, където боли" – избухна спасител на децата от Тайланд

Pinterest LinkedIn +

Върн Ънсуърт, един от британските водолази, участвали активно в спасяването на заклещените в опасна пещера деца от тайландски отбор по футбол, потвърди, че според много хора съмнителният опит на милиардера Илон Мъск да подпомогне спасителната акция е бил най-малкото доста странен. Става въпрос за подводницата с размер на дете, която Мъск изобрети и лично предаде на служители в Тайланд, но в крайна сметка децата бяха изведени без помощта на изобретението. В интервю за CNN британецът нарече мини подводницата на Мъск "просто пиар трик" и обяви, че "нямаше абсолютно никаква вероятност да свърши работа".

Ънсуърт, който според CNN е изиграл "ключова" роля в спасяването на децата, заклещени в пещерата цели 18 дни, не скрива раздразнението си, когато по време на интервюто става въпрос за Мъск. "Може да си завре подводницата там, където боли... Няма начин да проработи. Той няма никаква представа за какъв пещерен проход ставаше дума".

Шефът на "Tesla" и "SpaceX" не подмина с мълчание тези обвинения.
 Той побърза да отговори в Twitter: "Въз основа на обстоен видео преглед на пещерата и обсъждания с няколко водолази, които познават трасето, инженерният отдел на SpaceX е абсолютно уверен, че миниподводницата може да измине целия път и това може да бъде демонстрирано по всяко време".

Експертът водолаз Ънсуърт, който е участвал в спасителната акция от самото начало, отхвърля твърдението на милиардера. Според него конструираната от Мъск метална тръба е твърде голяма и не е гъвкава, поради което няма как да премине през най-тесните участъци в пещерата. "Нямаше да може да мине дори първите 50 метра от трасето", е заявил водолазът в интервюто, цитирано от mashable.com. 

На забележката, че Мъск всъщност е успял да проникне донякъде в пещерата, Ънсуърт е свил рамене и е обяснил, че милиардерът е бил "помолен да напусне много бързо".

Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.