Илон Мъск даде руско име на най-новия си проект

Pinterest LinkedIn +

Илон Мъск, милиардерът изобретател, който се опитва да колонизира Марс и да наложи електрическите автомобили, изглежда е готов да вложи част от неизчерпаемата си енергия и на друго поприще: медийното.

Разочарован от фриволните интерпретации на пресата по повод негови начинания, и особено от преекспониране на проблемите, свързани с инциденти с автономни автомобили, Мъск сподели в Туитър своето виждане за проблема: 

Според изобретателя журналистите са подложени на натиск от рекламодателите, които печелят от горива и не споделят ентусиазма от развитието на алтернативните източници на енергия. Затова Илон Мъск обяви и как възнамерява да се противопостави на всичко това: "Смятам да създам сайт, в който обществото ще може да оценява всяка статия, както и работата на журналисти, редактори или издания. Мисля да го кръстя "Pravda", обяви отново в Туитър той. Предприемачът е създал и анкета, на която потребителите да изкажат мнението си за новия му проект. До момента в нея са гласували 230 хиляди души, от които 80% са подкрепили идеята.

Идеята на собственика на компаниите Space X и Tesla е потребителите на сайта да преценяват дали дадена новина е фалшива, или истинска.

Като вероятен конкретен повод за тази стъпка на иноватора някои наблюдатели сочат статия от миналата седмица, публикувана в уебсайта "Electrek", в която с хаплив тон бяха разкритикувани някои скорошни инциденти с автомобили на "Тесла" и забавянето на производството на Model 3". "Двуличието в стил "Аз съм по-голям светец от теб" на големите медийни компании, които претендират да казват истината, но публикуват само толкова, колкото да захаросат лъжите, е причината обществеността вече да не ги уважава", написа Мъск в Туитър.

Много журналисти реагират остро на този медиен проект на Мъск, и то не само заради обвиненията в липса на морал в гилдията, а и заради самото име на бъдещия сайт. Освен че е руска дума (рус. ’истина, бел.ред.), "Pravda" е и името на една от най-големите информационни агенции в Русия. Мнозина видяха в това политически послания.

Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.