Sony Xperia P – като стана дума за Android телефон от среден клас...

Pinterest LinkedIn +

Ами да – Sony са си го казали „искрено и лично” (слава богу, без Миглена Ангелова): Xperia P е тяхната Android оферта в най-масовия пазарен сегмент, удобно разположена между флагмана Xperia S и най-малкия представител на новата им генерация смартфони – Xperia U.

Някак ни се искаше „средняшкото” позициониране да не му личи чак толкова много, но... Sony си знаят работата. Ако беше една идея по-добър, Xperia P можеше да застраши пазарните позиции на големия си S събрат. Ако беше пък малко по-евтин - щеше да „нагази” в територията на малкия U. 

Всъщност реален проблем с Xperia P няма. Телефонът е отличен Android модел, в случай че сте склонни да преглътнете някои дребни забележки по качеството на изработката и сте наясно с обичайните проблеми на Sony смартфоните, използващи операционната система на Google.

Конструкцията на корпуса на Xperia P е преобладаващо пластмасова, но със стабилен алуминиев заден капак. Дисплеят е с Reality матрица (фирмена разработка на Sony) и макар от компанията да твърдят, че спокойно може да мери сили с AMOLED екраните, реалното положение е малко по-различно. Цветовете са реалистични и живи, но за яркостта на дисплея има какво да се желае. 

Резолюцията от 960 x 540 точки и 4 инчовият диагонал осигуряват прилична пиксел плътност от 275 ppi, но, разбира се, по-малка от тази на Xperia S (324 ppi). 
Сензорният контрол е добър и с пъргава реакция, макар че някои приложения „натежават” на двуядрения процесор на Xperia P с тактова честота от 1GHz. 
Една от най-приятните екстри на телефона е тиловата камера – с резолюция от 8MP и опция за запис на Full HD видео (1080р).

Голямото разочарование в Xperia P е версията на операционната система, с която се доставя - добрият стар Gingerbread. Sony обещават опция за ъпгрейд към Android 4.0, но това ще стане някъде през юни. 
Животът на батерията също е приличен – около 6 часа време за разговори, което означава зареждане всяка вечер, но ако сте използвали смартфон досега, вероятно сте наясно, че това си идва с територията.

Накратко – Xperia P е средна хубост Android телефон и ако искате нещо от този сорт, което да не ви бръкне прекалено дълбоко в джоба, си заслужава да му обърнете внимание.


Сподели.