София стана международна столица на комиксите за два дни

Pinterest LinkedIn +

Първото наистина голямо комикс събитие и безспорно най-мащабното младежко събитие, организирано някога в България − така можем да наречем тазгодишното издание на Aniventure Comic Con.

Стартирало преди години като малка среща на феновете на японските комикси и отаку културата, през последните няколко години то се разрасна значително, отразявайки нарастващия интерес към тези субкултури у нас.

Aniventure Comic Con 2017

Резултатът е впечатляващ: през изминалия уикенд над 20 000 души се събраха в залите на столичния "Интер Експо център", където имаше почти всичко − мащабни гейм турнири, косплей състезания, множество щандове с комикси, видеоигри, мърчъндайз и какво ли още не.

Гвоздеят в програмата беше гостуването на актьорите от сериала "Game of Thrones" Том Влашиха и Кийша Касъл-Хюз по покана на HBO, както и на Майкъл Маларки от "Дневниците на вампира". Истината обаче е, че освен тях на тазгодишния "Aniventure Comic Con" дойдоха още десетки водещи международни художници на комикси, косплей звезди и графити артисти от целия свят.

Отзивите след събитието от всички фенове са единодушни: България най-после има своя голям комикс фестивал, който не отстъпва на събития в други европейски държави, а атмосферата беше страхотна. Както е видно и от снимките, между щандовете на изложението и пред самия "Интер Експо център" на практика беше почти невъзможно да се мине от хора.

Зала "Anime & Movies" предложи на посетителите изключително разнообразие от комикси, артикули и кътове за забавление благодарение на HBO и FOX. Съседната гейминг зала, изградена с подкрепата на "OMEN − HP", срещна най-добрите геймъри в България в битка за големи парични награди, но и предложи на всеки присъстващ възможност да се включи в редица по-малки състезания с награди.

Алеята за улично изкуство зад сградата пък беше преобразена благодарение на "Nescafe 3в1" и най-добрите графити артисти от България, Германия, Испания, Италия и Швейцария. Абсолютен хит в социалните мрежи стана една от творбите, посветена на Jaqen H’ghar, пред която позира самият Том Влашиха.

Главната сцена на "Aniventure Comic Con" беше запазена зона за най-големите атракции в тазгодишното издание – грандиозен Cosplay конкурс, невероятно K-pop състезание и разбира се, панелите на Том Влашиха, Кейша Касъл-Хюз и Майкъл Маларки, които бяха наблюдавани на живо от над 2500 души. Както Avtora.com вече писа, самият Влашиха похвали "Aniventure Comic Con" и изрази много положително мнение за случващото се на фестивала.

 

Aniventure Comic Con 2017

Сподели.