След Apple и YouTube се отказа от Flash, HTML5 става стандарт за всички уеб браузери

Pinterest LinkedIn +

Бавната смърт на Adobe Flash вече е неизбежна, а може дори да се каже, че е настъпила клинично, след като YouTube реши окончателно да скъса със софтуера на Adobe за създаване на интерактивни мултимедийни приложения, преминавайки към HTML5 като уеб видео плеър по подразбиране.

HTML5 вече е зададен като стандарт в Chrome, Internet Explorer 11, Safari 8, както и в бета версиите на Firefox (трябва да изберете ръчно, че искате да инсталирате такава, вместо автоматичните ъпдейти с официални рилийзи).

Главният мениджър на инженерното подразделение на YouTube Ричард Ледър обяснява, че преминаването към HTML5 е естествено и логично, предвид повсеместното му налагане като стандарт не само за създаване и предоставяне на съдържание в мрежата, но и във функционалността на смарт телевизорите и други стрийминг устройства.

Adaptive Bitrate технологията, интегрирана в HTML5, позволява на Xbox One и PlayStation 4 потребителите да предават в реално време своите игрални сесии, а също така да използват стрийминг предаватели като Chromecast.


Топ 10 технологични компании, в които искаш да започнеш работа през 2015 година


Не на последно място HTML5 поддържа кодека VP9, позволяващ възпроизвеждане с по-високо качество при ограничаване широчината на честотната лента с 35%, и нови приложно-програмни интерфейси (API), чрез които YouTube може да възпроизвежда видео на цял кран посредством стандартен потребителски интерфейс (HTML UI).

Може да се каже, че Adobe подписа "смъртната присъда" на Flash Player още през 2011 година, когато се отказа от мобилната версия на софтуера на Adobe за сметка на HTML5, избирайки "най-доброто решение за разработка и разпространяване на браузер-базирано съдържание за мобилните платформи".


Сподели.