Слави Трифонов: Не е жълто, важно е!

Pinterest LinkedIn +

Ден след като пародийна песничка, посветена на Лена Бориславова от "Продължаваме промяната", беше излъчена по телевизия "7/8", социалните мрежи гръмнаха. На единия полюс са хората, които искрено се забавляват с комичния текст, прикачен към мелодията от чалга хита от 90-те "Хищна хиена". Други обаче съвсем насериозно се хвърлиха на амбразурата в защита на Лена, определени страници в социалните мрежи проведоха масов публичен линч срещу сценаристите от кабелната телевизия, а някои сърцераздирателно издигнаха лозунг срещу мизогинията и дори направиха подписки в подкрепа на бившата депутатка.

Часове по-късно по темата реши да се изкаже и самият Слави Трифонов. Във Фейсбук той припомни скорошен случай, в който запис на финландската министър-председателка Сана Марин, която купонясва с приятели, предизвика обществен скандал. 

"Политици, медии и обикновени хора в социалните мрежи започнаха да задават лавина от въпроси:
Колко алкохол е употребила министър-председателката?
Имало ли е наркотици, тъй като в записа някои уши чуват думата “кокаин”?
Работила ли е министър-председателката или е била в лятна ваканция?
Достатъчно трезвена ли е била, за да реагира при извънредна ситуация, особено в контекста на това, че съседна Русия вече е нападнала Украйна?
Привържениците на Сана Марин обвиниха критиците й, че проявяват сексизъм.
Но при всички положения, в страна, която е на пето място по свобода на словото, ясно си дават сметка, че Сана Марин преди да е жена, е министър-председател" - уточнява Трифонов.

Той припомня още, че "прагът на лична неприкосновеност на заелия висш държавен пост по условие е нисък и личният му живот е от особена важност за цялата общност".

"Макар да не познавам в детайли работата й като министър-председател, аз харесвам Сана Марин. Харесва ми това, че тя отговори търпеливо и спокойно на всички неудобни въпроси, без да ръгне нито един журналист в ребрата, подложи се на тест за наркотици и затвори убедително страницата с тази история" - коментира шоуменът и продължава:

"Миналото лято у нас също изтече запис. С нашия тогавашен министър-председател. Записът е от едно стълбище, водещо към квартира, отдавана под наем. Няма да коментирам какво се вижда на това стълбище, защото различните очи явно виждат различно. Или им се ще да не виждат това, което виждат.
И понеже България е на 91-во място по свобода на словото, у нас нямаше лавина от въпроси. Например:
Какво прави министър-председателят (в момента на записа той е служебен министър на икономиката) с годеницата на своя приятел (бъдещ председател на Народното събрание) в частна квартира в неделя рано сутрин?
Имат ли любовни отношения и тези отношения повлияли ли са на министъра като такъв да сключи договори точно с кантората на дамата от клипа?
А повлияли ли са после като министър-председател да я назначи и за шеф на кабинета си?
Има ли конфликт на интереси?
Е, въпроси нямаше. Имаше мълчание".

По-нататък Трифонов коментира и конкретния повод за тези свои размишления:
"Днес няма мълчание, има вой до небесата за една песничка. “Простак!” “Сексист!”
Значи “Уморена кака Лена” е сексистка песничка, но не е сексистко, когато “Депутатът Христо” пее, че гласът на една жена в парламента му лекува запека.
Не е ли сексистко това:
Шефке, мно’о ме кефиш с тия твоите цайси.
Заклевам се, при други обстоятелства - сеш’ се? Найси!

А това високо художествено внушение не е ли пошло:
“Тва е една мистерия - как успя да го поемеш целия?
Едновременно на Дългия и на Дебелия”...

Значи едното е пошла песничка, а другото е изкуство. Така ли?" - реторично пита Трифонов и с горчивина заключава, че "за разлика от Сана Марин, българските герои не отговориха на неудобните въпроси. Те избегнаха темата с обяснението, че е жълта.

Не, не е жълта, важна е.
Изключително важно е дали по-предишният министър-председател има къща и дете в Барселона и коя е Мата Хари от спалнята му.
Изключително важно е дали предишният министър-председател има любовни отношения с шефката на кабинета си и годеница на председателя на Народното събрание.
Тези въпроси не получиха своя отговор. А отговорите могат да ни кажат какъв е по-предишният министър-председател, какъв е предишният министър-председател и могат ли такива хора да носят тежката отговорност да са начело на държавата.

Разбирам, че да търсиш истината е трудно. А да мразиш Слави Трифонов е лесно - правили сте го хиляди пъти" - заключава шоуменът.
Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.