"Слънчогледите" на Ван Гог не са повредени от вандалското нападение на екоактивисти

Pinterest LinkedIn +

От Националната галерия в Лондон съобщиха, че прочутата картина на Ван Гог "Слънчогледите" не е повредена след нападението срещу нея. Уточнява се, че творбата е покрита със защитно стъкло, което е предпазило произведението от доматената супа, с която беше залято. "Има леки щети по рамката, но картината е невредима", уверяват от британската галерия.

Нападението срещу картината беше извъшено от млади екоактивисти, които застанали пред шедьовъра, отворили консерви с домати и изляли съдържанието им върху него. Световните информационни агенции показаха кадри, на които се вижда как нападателите залепват ръцете си за стената под картината и пред камери споделят причините за своя бунт:

"Кое струва повече? Изкуството или животът? Струва ли повече от храната? Струва ли повече от справедливостта? Загрижени сте повече за защитата на една картина или за защитата на нашата планета и на хората?". Момичето говори и за кризата с нарастващите разходи, за "милионите студени и гладни семейства", които "не могат да си позволят дори да си стоплят една кутия със супа".

Екоактивистите са били облечени с
 тениски с надпис "Just Stop Oil" ("Просто спрете петрола"). Движението "Just Stop Oil" протестира срещу решението на британското правителство да издава нови лицензи за добив на петрол и газ. 

Не за пръв път екоактивисти търсят по-голяма аудитория чрез посегателства върху шедьоври на изкуството. В края на май например екоактивист, преоблечен като възрастна жена, в инвалидна количка, намаза ''Мона Лиза'' с торта.
Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.