Скорост: култ на промоция

Pinterest LinkedIn +

Едновременно развълнувани и подразнени от скорошния Concours d’elegance Sofia 2010, който на 1 май напълни паркинга пред Хилтън с луксозни олдтаймери, решихме да (си) докажем, че "култов автомобил" не значи непременно тритонна буца с разход на самолетоносач и цена колкото БВП на Буркина Фасо.

Тъкмо напротив - за парите, с които се купува едно ново Mini (и дори за по-малко) можете да се обзаведете с автомобил, който не само си е извоювал място в историята, не само притежава характер, открояващ го на светофара, но и с времето гарантирано ще покачва цената си. Подбрахме десет такива, изборът обаче е много по-богат:

1. Италианската въшка

 

Забравете модерното "Чинкуеченто" – то нямаше да е и наполовина толкова  търсено, ако не беше класическият минимодел Fiat 500. В следвоенна Италия в средата на 40-те години на миналия век хората първо задоволявали нуждите си да стигнат от точка А до точка В с разнокалибрени мотопеди (оттогава датира и друга легенда – Vespa), но десет години по-късно, през 1957, Fiat решава да произведе още по-компактен наследник на прословутото 500 Topolino. Петдесет години след това творението на Данте Джакоза се търгува между 2000 и 5000 евро – зависи дали ще го купите от Италия или Германия. 
  
2. Плешивото джудже

 

MG Midget е една от най-популярните коли на Morris Garages за всички времена, с произведени 226 хиляди бройки. Малкото, повратливо и оборудвано с доста приличния за седемдесетте години двигател на Mini Cooper S (дефорсиран, с 65 к.с.) кабрио и досега е любимо на ентусиастите от Острова. Ако можете да преглътнете десния волан, "Джуджето" се намира и за 2000 лири, при това – запазено по британски маниер. Версиите с ляво кормило са доста скъпи, но и по-редки. 
  
3. Немецът в килт

 

Някои могат да ви подведат, че истинският култ при VW се нарича Kafer – въобще не им обръщайте внимание, а ако все пак решите да ги поправяте, високомерно им посочете VW Golf GTI I-во поколение. Това, което "бръмбарът" направи, бе да продаде около двадесет и два милиона екземпляра – ерго, добре запазените са буквално милиони. Това, което GTI Мark 1 постигна, беше да направи хиляди шофьори щастливи без да им се налага да харчат за Porsche. 110 к.с., максимална скорост 182 км./ч (говорим за компактна кола през 1976-та!), уникален волан с "плювалник", седалки в десен шотландско каре и червен кант на муцунката – това е истинският култ на Volkswagen в едно изречение. Проблемът тук е, че колите в добро състояние, незасегнати от "селски тунинг", са по-редки и от порядъчните плевенчанки. 
  
4. Намръщената богиня

 

Заклеймете всички, за които 2CV е алфа и омега, що се отнася до Citroen. Покрай шумотевицата около "Патето", която не стихва вече половин век, най-страхотният модел на марката остана в незаслужена сянка. De¢esse, или Богинята, както я кръстиха нейните "вярващи", е представена лично от Джина Лолобриджида на Парижкото автоизложение през 1955 г. и се произвежда цели двадесет години, в течение на които зае място както в комедиите на Луи дьо Финес, така и в гаража на де Гол – ние просто няма какво да добавим, освен че може да е ваша за около 10 000 евро. 
  
5. Дневната  на лорда

 

Може би последният истински Jaguar и определено най-красивата лимузина, произвеждана някога в Ковънтри - XJ Series 3 - e сравним като интериор с тогавашните модели на Bentley и Rolls, а като екстериор си остава несравним и до днес. Собствениците, които се оплакват от капризна техника, индиректно признават, че поддръжката, изисквана от Jaguar Cars Ltd., си е останала само на книга. Цената за хубав модел от началото на деветдесетте е също колкото при DS. 
  
6. Звезда на решетката, звезда зад волана

 

Потомък на прословутия 300SL Roadster, спортягата SL от трето поколение (1971-89) е най-дълго произвежданият модел на Mercedes, като изключим G-класата, и действително има защо – двувратият роудстър/купе с мощност до 240 к.с. демонстрира присъствие като никой друг... или поне никой друг, който да си купите за седем-осем хиляди евро и който е бил любимец на Борис Бекер и Джак Никълсън. Четвъртата генерация на SL тепърва предстои да расте като цени, така че може да се ориентирате и към нея. 
  
7. Луноходът

 

Снимка на Land Rover заслужено стои в повечето енциклопедии срещу думите "високопроходим автомобил", а първият Land Rover, за който се сеща човек, е Defender. Сглобяван от 1948-ма насам без прекъсване (!), първоначално само под името Land Rover, той е уютен като кокошарник, но минава отвсякъде, пази си цената и прекрасно би се оправял дори на Луната, стига там да имаше бензиностанции. Да караш някой Defender от старите модели във време на синтетични SUV-ове и еко-мании е равносилно на това да подпишеш Хартата за непукизма. 

8. Бързият умник

 

След  произведени само 43 хиляди броя за три  години (2003-2006) Smart Roadster се пресели в моторното небитие, което е твърде жалко, защото това возило обича завоите горе-долу колкото Subaru Impreza, само че е в пъти по-евтино. Качествата му може да потвърди самият Гордън Мъри (дизайнер на Mclaren F1 и Mercedes SLR Mclaren), който го ползва в ежедневието – а г-н Мъри е последният, когото бихме обявили за невеж по отношение на колите. Цената на един Roadster се колебае между пет и десет хиляди евро, само сега и само днес.

9. Стара номенклатура

 

В България имаме уникалната възможност да сме наследили от комунизма още по-уникални автомобили – "Чайка" в двете им разновидности ГАЗ-13 и ГАЗ-14. Не стига, че вече не се произвеждат, но и повечето от тях имат историческа стойност, тъй като са возили лидерите на целия Източен блок. И сега идва най-хубавото: може да купите такова добиче за трийсетина хиляди лева, което си е буквално евтиния с оглед на това, че са направени около 5000 броя... И ако изчакате малко, може да я продадете с печалба от деветстотин процента. 

10. Завръщане в колекциите

 

В случай, че сте готови наистина да пожертвате сума, с която днес се купува Mini Cooper S (и нямате намерение да карате придобивката си всеки ден), ето го венецът на нашите предложения: De Lorean DMC-12, а.к.а. "Машината на времето". С около 6500 оцелели екземпляра при цена от (ориентировъчно) 25 хил. долара иконата от "Завръщане в бъдещето" с нейните крилати врати и каросерия от фибростъкло си остава най-достъпната суперкола на всички времена.

Автор: Георги Минков

Още:

Скорост: най-скъпите златни автомобили на света>>
Скорост: Четириколесни издънки>>

 

Сподели.