Скорост: Скулпторът гаражист - животът и творчеството на Анди Сондърс

Pinterest LinkedIn +

Има хора, родени с бензин в кръвта - като това не само че не им се отразява лошо, а в един момент става и доста полезно (да вземем например Шумахер или Люис Хамилтън).

Съществуват обаче и представители на една по-рядка порода - родените с кръв в бензина, за които също важи горното, но в още по-голяма степен. А когато тези дадености се комбинират с две ръце тип "похватни, чак златни" и малко свободно време, на международната тунинг сцена се появяват феномени като Анди Сондърс.

Роденият в Пуул, графство Дорсет, Великобритания преди 47 години механик е известен с три неща: неговите разработки съчетават елементи от няколко автомобила в нещо ново и коренно различно; завършва ги за рекордно кратко време - като споменаваме рекорди имаме предвид дори такива, вписани в "Гинес"; и най-важното - всяка кола, докосната от маестро Сондърс, вълшебно увеличава стойността си няколко стотици пъти. Минимум.


Mentley Insanne

Запалените му фенове дори твърдят, че модерното изкуство има в негово лице втория голям Анди след... Уорхол.    

"Вторият  голям" започва с малки стъпки - префасонирайки любимите на всеки англичанин минита ту в гротескни предвестници на Smart (Mini Ha-ha от 1984 г.), ту в ниски и спортни осички, които изпреварват стила hot hatch с около петилетка. Скъсените Mini Ha-ha, Short Mini и Mini Sprite са единствените случаи, в които геният на Сондърс зацикля върху една тема: всички останали коли, направени от него, са единствени екземпляри.


Austin Mini Ha-ha

Още в средата на 80-те Анди загатва и за едно от другите основни течения в работата си, създавайки Claustrophobia - базирана отново на Mini и превърнала се в първия му Гинесов рекорд за най-нисък автомобил (34,5 инча, тоест 88 см.).

Трябва да се отбележи, че проектите си демиургът реализира във времето, свободно от поправка на разни английски бракми - което обяснява както широкото използване на части от автоморгите, така и невъзможните срокове от идеята до гордото "Врууум!".


Claustrophobia

Какво разбираме под невъзможен срок ли? All-Ego, на основата на Austin Allegro от 1977 г., е завършен от Анди за седемдесет и два часа (!) като проект за телевизионното шоу Juice my lemon през 2007 г.

Също толкова му отнема (само че с двама помощници), за да постави актуалните си рекорди за най-нисък автомобил (Flat Out, 2006 г., 56 см. - да, базата е "полско фиатче") и най-нисък бус (Vancake - VW Transporter, 2008 г., височина точно метър).


All-Ego

Сондърс и хората му са толкова напред с материала, че изработват Vancake пред 34 000 души публика на пистата Санта Под, намирайки време дори да сложат електрически люк в странното МПС.

Микробусът, впрочем, е напълно функционален и има разрешение за движение по пътищата - както и всички останали возила, излезли от работилницата на Анди.


Volkswagen Vancake

Истинската  си слава (над 150 корици на списания и безброй телевизионни участия) обаче  британецът дължи главно на три автомобила, чиито имена са толкова щури, колкото и външността им.

Mentley Insanne от 2003 г. използва смазано в пътно произшествие шаси на Bentley Mulsanne (1983 г.), за да илюстрира нагледно, че Сондърс може всичко.


Mentley Insanne

Комбинирайки части от общо девет автомобила - сред които Ford, Volvo, Audi и Range Rover - майсторът създава фурия, причинила не едно и две схващания на невинни минувачески вратове. Още с първата си демонстрация мечтата в синьо печели наградата "Кола на месеца" от Клуба на притежателите на Rolls и Bentley в Англия. И това ако не е признание...

Шумът около Анди обаче става нетърпим на Фестивала на скоростта в Гудууд през 2007 г. Там той представя своя PiCarSo, известен още и като Picasso’s Citroen - за да се различава от скучния семеен Citroen Picasso.


PiCarSo

Вдъхновен от "Портрет на Дора Маар" и събран от две "грозни патета", шедьовърът на механиката в кубистично-катастрофичен стил и до днес е най-известната кола на Сондърс.

Което е несправедливо, защото той особено се гордее с Alchemist - някогашен Suzuki Wagon R, превърнат в мини-Hummer след 5000 часа труд - цяла вечност за Сондърс.


Alchemist - някогашен Suzuki Wagon R

По традиция Анди използва в златистия си любимец материали от няколко донора: покрив от Vauxhall Agila, капак за багажника на Peugeot 206 CC, фарове от Discovery (майсторът очевидно доста харесва светлините във фамилията Land Rover) и окачване на VW Golf.

Резултатът, украсен с графики на художника Джон Лангдън, е симпатичен малък броненосец, който гори само пет на сто за разлика от динозавърския си вдъхновител. А името очевидно е избрано, за да подскаже, че все още съществуват хора, способни от проста тенекия да сътворят магия.


Flat Out


След толкова триумфи какво замисля Сондърс понастоящем? Може би се труди над поредния "Най-нисък автомобил", след като Flatmobile на Пери Уоткинс от 2008-ма (висок 48 см., задвижван обаче от самолетен двигател (??)) детронира Flat Out. Или събира чаркове за Aston Kubelwagen.

Едно е сигурно: с талант и фантазия като неговата винаги можем да очакваме много извити шии по улиците.

Автор: Георги Минков

Още:

Сподели.