"Skoda" вдига нивото с новата Scala

Pinterest LinkedIn +

През последните години "Skoda" изживява възход, който я мотивира да се цели по-високо. След няколко месеца на намеци сега компанията представи официално новия си хечбек Scala, който ще се конкурира в по-високия клас, съобщава "Automotive News Europe".

Автомобилът ще замени Rapid Spaceback, като ще е под Octavia в класовете на марката. За разлика от Rapid, който беше позициониран като бюджетен модел, Scala обаче ще разчита на много повече технологии и оборудване, които да направят модела директен конкурент на Volkswagen Golf.

Колата ще е базирана на платформата MQB A0, която беше на VW Group, като вече е дадена на Skoda за разработка и доразвиване. Чрез нея Scala ще може да има най-новите технологии, които ще изобилстват в интериора.

Сред тях е "виртуален кокпит", т.е. замяна на класическото арматурно табло с изцяло дигитално. Това ще е и първата Skoda с "плаващ" дисплей за мултимедията, каквито са модерни в момента в по-скъпите автомобили.

Дисплеят ще е сензорен, с различни размери от 6,5 до 9,2 инча. Системата ще има вградена SIM карта, която ще позволява да се свързва с интернет и да изтегля ъпдейти за навигацията и софтуера по въздуха. Колата ще има LED фарове, система за автоматично спиране при инцидент, засичане на обекти в слепите точки. Ще се предлага и опционално спортно окачване с адаптивни амортисьори и различни режими на шофиране.

Освен с технологии Scala ще конкурира Golf и с размер. Колата е със 100 мм по-дълга от Golf, с по-голямо междуосие и пространството в интериора ще е почти колкото на Octavia. С вдигнати задни седалки, пространството в багажника е 467 литра, което според Skoda е най-голямото в класа.

Моделът ще се продава още от 2019 г. Той ще се предлага с един дизелов и три бензинови двигателя. Дизеловият ще е 113 к.с., 1.6TDI, а най-мощният бензинов е 1.5, с турбо със 148 к.с.

Ще има и трицилиндров еднолитров двигател в две модификации, каквито се предлагат в момента в другите модели на марката. През 2019 г. се планира да има и 1-литров G-Tec модел с газ. По-натам се планира и спортен модел на Scala, който ще е с хибрид, но засега той няма обявен срок.
Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.