"Skoda" кръсти първия си изцяло електрически SUV Enyaq

Pinterest LinkedIn +

"Skoda" напредва с работата по втория си изцяло електрически модел, който ще е SUV. Засега компанията представя официално само неговото име – Enyaq.

Enyaq идва от ирландското име Еня, което означава "източник на живот". Към него е добавена и буквата Q, с която Skoda отбелязва всички свои SUV модели – Kodiaq, Karoq, Kamiq. Освен това от компанията допълват, че всички нейни електрически модели ще носят имена, които започват с E.

Enyaq ще използва платформата MEB на "Volkswagen Group". Очаква се дизайнът на първия електрически SUV на марката да е сходен с прототипа, който компанията представи миналата година (на снимката горе). Цената му вероятно ще е колкото на Superb и Kodiaq, т.е. около 40 000 евро.

"Skoda" планира да започне продажбите на Enyaq до края на тази година. Официалното му представяне няма да е в Женева, а малко по-късно. Компанията има за цел до края на 2022 г. да предлага над 10 хибридни или електрически модела.
Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.