Новата Skoda Octavia идва с повече лукс и хибридни модели

Pinterest LinkedIn +

"Skoda" представи четвъртото поколение на най-продавания си модел – Octavia. Колата става малко по-голяма и ще предлага повече лукс, повече технологии и голямо разнообразие от двигатели, включително хибридни модели.

Octavia IV расте с 19 мм и 22 мм на дължина съответно за хечбека и комбито. Ширината е с 15 мм повече. Това увеличава пространството в интериора както за пътниците, така и за багажа. Багажникът на хечбека достига 600 литра, докато този на комбито – 640 литра.

Екстериорът е обновен и следва новите линии, които вече направиха дебют в обновения Superb и новата Scala. Новите LED фарове включват дневни, къси и дълги светлини, които ще се предлагат стандартно. Дори и фаровете за мъгла са LED. Като допълнителна опция ще се предлагат и LED матрични фарове и стопове.

В интериора също има доста промени. Ще се предлагат множество опции за персонализиране, различни нива на оборудване и др., а в топ версиите ще може да се поръча хедъп дисплей, тризонов климатроник, безключов достъп и др. Стандартно ще се предлага дигитално табло с 4,2-инчов дисплей, като може да има и виртуален кокпит с 10,25-инчов дисплей. Ще има и множество нови Simply Clever функции.

Octavia IV ще има и множество технологии за сигурност – ще може да разпознава пътни знаци, да помага за избягване на инциденти и др. Колата ще предлага и голямо разнообразие от двигатели. Запазват се сегашните 1-литрови предложения, като гамата от двигатели предлага разнообразие от газ, бензин и дизел от 110 к.с. до 204 к.с. Като цяло предложените двигатели са почти идентични с тези на новия Volkswagen Golf.

За пръв път ще се предлагат и две хибридни версии: обикновен хибрид и plug-in хибрид. В електрически режим колата ще може да изминава 55 км. Хибридът ще се предлага само с DSG предавателна кутия и ще може да зарежда батерията при спиране и да изключва двигателя при движение по инерция до светофара например, както и да му помага при ускорение. Хибридните модели обаче ще намалят пространството в багажника заради литиево-йонните батерии.

Octavia IV ще се предлага и във версии Scout и RS, но те ще са готови през 2020 г. Комбито излиза на пазара първо в началото на 2020 г., като след няколко седмици ще бъде последвано и от хечбека. Цените на моделите все още не са обявени.
Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.