Скандалният Ларс фон Триер отврати публиката с новия си филм "Домът, който Джак построи"

Pinterest LinkedIn +

Десетки зрители са напуснали прожекцията на новия филм на Ларс фон Триер по време на фестивала в Кан. Хорър лентата му "Домът, който Джак построи" (The House That Jack Built) скандализирала присъстващите с брутални сцени на насилие.

Почитателите на датския режисьор добре знаят, че провокацията е част от неговия стил, но последният му филм успя да отврати дори и тях и да предизвика най-малко 100 души шумно да се възмутят и да напуснат едновременно в прожекцията понеделник, съобщава "Variety".

"Отвратително е", изкрещяла една жена, докато напускала залата, разказват очевидец.

"Къщата, която Джак построи" е разказ за сериен убиец (в ролята Мат Дилън), който осакатява и души жертвите си, предимно жени. Кадрите са изключително брутални, свидетелства присъствалият на предпремиерата Рамин Сетудех. Конкретната сцена, която е изгонила десетки присъстващи, е представлявала убийство на две малки деца, по които главният герой стреля с ловна пушка, при което откъсва главите им.

До края на прожекцията залата е била почти празна. "Въпреки това режисьорът получи и доста овации. Той си има своя предана група почитатели, която го смята за кино визионер", обяснява Сетудех пред "Variety".

Кадър от филма "Къщата, която Джак построи"

Две от звездите на филма – Райли Киоу и Ума Търман – не присъстваха на тазгодишния фестивал в Кан, като обясниха това с разминаване в ангажиментите.

Присъствието на Ларс фон Триер на фестивала в Кан не за пръв път предизвиква бурни реакции. През 2000 г. той беше отличен със "Златна палма" за филма си "Танцьорка в мрака", но малко след това се превърна в персона нон грата за организаторите на филмовия форум след неуспешен опит да се пошегува, че е симпатизант на Хитлер. Тази година датчанинът се завърна в Кан след седемгодишно отсъствие и, както изглежда, присъствието му отново няма да мине незабелязано.

Сподели.