Кан 2018 стартира с Пенелопе Крус и Хавиер Бардем

Pinterest LinkedIn +

С прожекция на филма "Всички знаят" на иранския режисьор Асгар Фархади ще бъде открито 71-вото издание на Международния кинофестивал в Кан. Във филма, който ще се състезава за престижната "Златна палма", участва звездното испанско семейство Пенелопе Крус и Хавиер Бардем, както и аржентинският актьор Рикардо Дарин.

Фестивалът ще продължи от 8 до 19 май 2018 г. Вторият фестивален ден, 9 май, е посветен на Мартин Скорсезе, който ще бъде отличен с наградата "Златната карета". В чест на легендарния режисьор ще бъде излъчен филмът "Коварни улици" (Mean Streets) от 1973 г., в който участват изгряващите по онова време звезди Робърт де Ниро и Харви Кайтел. 

С прожекция на реставрирана версия на 50-годишната лента на Стенли Кубрик "2001: Космическа одисея" на 12 май ще бъде отбелязан половинвековният юбилей на научнофантастичния филм. Сред домакините на събитието ще бъдат дъщерята на режисьора Катарина Кубрик и Кристофър Нолън.

На 15 май ще бъде премиерата на филма "Соло: История от Междузвездни войни", режисиран от американския режисьор Рон Хауърд.

В конкурсната програма са включени 21 заглавия, а председател на журито ще бъде австралийската актриса Кейт Бланшет. Церемонията по връчването на голямата награда "Златната палма" ще бъде на 19 май 2018 г.

Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.