"Сивият път" - фантастична трилогия, вдъхновена от Толкин

Pinterest LinkedIn +

"Наследникът" е първата част от трилогията "Сивият път", вдъхновена от великолепния свят на Дж. Р. Р. Толкин. Изкушаващо четиво за феновете на "Властелинът на пръстените", "Наследникът" поставя началото на едно ново епично пътешествие, чийто автор е българският писател Любомир Николов-Нарви.

През годините със сигурност сте попадали на доста творби, вдъхновени от творчеството на Толкин, и едва ли има уважаващ себе си фен на "Властелинът на пръстените", който да не е изчел повечето от тях, дори и само за да може след това спокойно да ги обяви за безкрайно несъвършени.

"Наследникът" е особено изкушаващо заглавие, защото е дело на български писател. Любомир Николов-Нарви е едно от най-ярките имена в българската фантастика. Носител на няколко литературни отличия и автор на романи, повести и разкази, той е известен и с работата си като преводач (не на какво да е, а на "Властелинът на пръстените"), журналист и редактор.

Освен това е създател на първите български книги-игри, които издава под псевдонимите Колин Уолъмбъри и Тим Дениълс. През деветдесетте години той пише повече от десет книги-игри. Първата от тях е "Огнена пустиня", която излиза през 1992 година и е единствената, която авторът подписва с истинско си име.

Романът му "Десетият праведник" оглавява класацията "Фантастична книга на десетилетието 1990-1999 година". С "Наследникът" Любомир Николов-Нарви поставя началото на една наистина епично изглеждаща трилогия. Действието в романа се развива на удивителна планета, наречена Селена, чиито обитатели са хора, джуджета, неандерталци и още много фантастични създания.

Действието ни отвежда напред в бъдещето към ХХІІІ век, когато цивилизацията е разрушена след страховита война с демона Магед и неговата огромна войска от съживени мъртъвци, железни воини и дори същества, които всички смятат за отдавна изчезнали, като мамутите, пещерните мечки, дългозъбите котки.

Последната надежда на човечество се крие в едно древно пророчество, което предвещава появата на спасител.

Прекрасното луксозно издание на "Наследникът" е придружено  от специално безплатно приложение: книгата "Забравени сказания". Едно не по-малко изкушаващо заглавие, в което Любомир Николов-Нарви ни пренася в Средната земя.

Два века след войната за Пръстена един млад кралски писар се нагърбва с нелеката задача да събира легенди, които са започнали да потъват в забрава. Пътуването му е не само вълнуващо приключение, което ще ви потопи в тайните и красотата на Средната земя, но и отговор на няколко безкрайно любопитни въпроса.

Например защо Гандалф толкова обича хобитите и как трима нехранимайковци от рода Брендифук са му помогнали да спаси Графството от гладна смърт? А също така и каква е връзката между Бягството на елфите и северното сияние. Всичко това е придружено от великолепните илюстрации на Петър Станимиров.

Звучи повече от изкушаващо, нали? Най-краткият път към вълшебния свят на Средната земя и романите на Любомир Николов-Нарви можете да откриете ТУК.

Сподели.