Синът на Илон Мъск смени пола и името си и не иска да има нищо общо с баща си

Pinterest LinkedIn +

Световноизвестният мултимилиардер Илон Мъск отново има лични проблеми. Малко след като се раздели с шантавата си съпруга Граймс, а по-късно двамата се сдобиха и с дъщеря, медиите раздухаха неприятна новина, свързана с големия син от предишния брак на Мъск.

Детето е решило да смени пола си, а след това официално е поискало да смени и фамилията си. "Не искам повече да живея с биологичния си баща или да бъда свързвана с него по какъвто и да е начин, вид или форма" - е уточнил бившият син, понастоящем дъщеря на милиардера. Молбата е била подадена през април в Лос Анджелис, но за нея стана известно през последните часове.

И така Ксавие Аликзандър Мъск, който наскоро навърши 18 години, вече желае да се казва Вивиан Джена Уилсън и естествено, да бъде смятан от околните за жена. Уилсън е фамилията на майката - канадската писателка Джъстин Уилсън, която се разведе с Мъск през 2008 г. след 8 години брак. Бъдещата Вивиан и има брат близнак на име Грифин. 

Самият Мъск не е коментирал случая и към момента не са известни причините за разрива на отношенията му с Ксавие. Човекът, който владее космоса обаче е изразявал принципната си позиция по въпроса за трансджендърството. През 2020 г. създателят на "Tesla" и "SpaceX" е споделил в Туитър следното: "Напълно подкрепям транс хората, но цялото това сменяне на имената е естетически кошмар".

Да припомним, че на най-малките му деца вероятно няма да им се налага да променят имената си, ако някога почувстват, че не са родени в правилното тяло. Предвидливите родители Мъск и Граймс кръстиха момченцето си X Æ A-Xii (наричан на галено Little X), а името на дъщеричката им Exa Dark Cydiriel (наричана накратко Y), носи вселенско послание: според майката "Exa" намеква за мерната единица exaflops - квинтилион изчисления с плаваща запетая в секунда, "Dark" ("тъмнина") се свързва с неизвестността и тъмната материя, а Cydiriel представлява "елфическо изписване" на думата сидерално, свързана със звездно време (според Речника на чуждите думи в българския език сидерален е термин от астрономията, който означава "звезден"). Момиченцето беше родено от сурогатна майка.
Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.