Симеон Христов от група Епизод: Рокът е непокорство - удар по масата и гняв в някои моменти

Pinterest LinkedIn +

Симеон Христов, китаристът на рок група Епизод, е човек, когото можеш да слушаш с часове. Както в увлекателен разговор, така и докато е на сцената. В точно толкова приятно интервю той ни разказа за силата на музиката, неостаряващите мечти и истинското лице на рокендрол звученето.

.: Какво ново около група Епизод?

Симеон Христов: Новото е, че ще направим един юбилеен концерт по случай 25 години Епизод на 20 и 21 юни – петък и събота. За място на това забавление избрахме езерото Панчарево. До река и водопад, под хубавите сенки на дърветата, ще има възможност да се нощува на палатки.

.: Ще се радваме ли на присъствието и на други музиканти?

Симеон Христов: Както обикновено, такъв празник се споделя. Приятели на Епизод ще уважат събитието и ще изпълнят по една наша песен. Ще има и много деца – поработихме с тях, помогнаха им и педагози. Мисля, че са готови.

Постарали сме се да има и други забавления за публиката. Докарахме от 200 км един много специален готвач, който се слави с това, че прави най-добрата агнешка чорба в 800-литров казан. Любопитно ми е да видя това!

Накратко – ще има музика, ядене, пиене (бира!) и широко отворени сърца. Решихме по този начин да отбележим 25-годишнината на Епизод, това със залите вече сме го правили.

.: А коя е любимата ви сцена?

Симеон Христов: О, нямам такава, не съм се замислял. През последните години в България се появиха невероятни сцени, така че не мога да се спра само на една.

.: В какъв епизод от живота си сте в момента?

Симеон Христов: След 2 години ставам на 60, не мисля, че мога активно да направя още много на сцената, започвам да се изморявам. Но докато сърцето ми ражда музика, се надявам, че ще се намират изпълнители, които да я пеят.

.: За какво мечтаете?

Симеон Христов: Имам си три детски мечти, две от тях вече реализирах. Едната беше да пиша книги, но все не намирах сили. До преди 2 години, когато се оттеглих на вилата си и написах първия си роман. Слава Богу – чете се, хората го харесват. Спокоен съм, ще продължа да пиша.

Второто нещо, за което мечтаех, беше сцената. Едва на 42-годишна възраст написах първата си песен. Днес броят им е около 110, 20 от които очевидно ще останат и след мен.

Имам и една трета мечта, която все още не съм осъществил – да си имам една скромна яхтичка, да плавам с нея и да пиша.

.: Коя е най-подходящата музика за писане?

Симеон Христов: За мен са важни два компонента: рокът и фолклорът, както и добрата поезия, която виждам, че има смисъл. Няколко капки български фолклор, който издава нашата идентичност, няколко капки рокендрол, който е космополитен, световно понятие. Това е моят път. И пътят на група Епизод.

.: Кое ви прави щастлив?

Симеон Христов: Простите неща. Да живееш простичко, да обичаш. Всичко да обичаш – особено добрите хора. Те са рядкост, но все още ги има.

.: Какво е рокът?

Симеон Христов: Непокорство, удар по масата, гняв в някои моменти, но музика, която казва истината. 

Сподели.