Силует: Решили сме да оставим следа след себе си!

Pinterest LinkedIn +

Ако хората, които наистина имат талант в България, някога имат думата, то без съмнение сред първите, които ще се появят на предната линия на новата бг музика ще са група Силует. Бандата притежава необходимата креативност и енергичност, за да бъде хедлайнер на малкото смислени неща, които се случват тук , и с необходимите темпове напредва към втория си албум. За да разкажат за него, музиката и фестивалната култура у нас и в чужбина Марияна (вокали, китара, клавири), Мария (бас, вокали), Михаела (цигулка) и Богдан (китара) дадоха специално интервю за Avtora.com.

.: Вие сте активни от 2002г. , как сe промени музиката в България за 10 години?

Богдан: Нещата се промениха доста, защото преди 10 години имаше бум на live музиката в България. Имаше много банди, имаше много известни, популярни медийни групи , които свиреха музика за младите хора. Тези групи се въртяха по телевизии, радиа, имаше много повече телевизии  и радиа от сега , сега това нещо го няма. Сега  това е история, но за сметка на това има повече ъндърграунд в момента..

.: Свирили сте известно време в Норвегия, как се оказахте там?

Богдан : Намерихме един човек, който ни стана приятел и мениджър, и ни уреждаше много  клубни концерти и фестивали. Даже свирихме на един много голям международен фестивал, но не сме ходили там от три години..между тези участия в Норвегия имахме възможността да свирим на други места в Европа . В балканските  дръжави - Турция, Македония също..

.: Какво ви научи свиренето в чужбина? Кой беше най-важния урок за вас?

Марияна: Урокът навсякъде е един и същи. Нещата, които всеки един музикант и творец трябва да знае е, че трябав да си на ниво, без значение къде свириш. Защото, както тук, така и там публиката е претенциозна , иска каквото иска, иска да бъде забавлявана, иска да получи качествена и оригинална музика. Не мисля, че някой може да си позволи да бъде нещо друго  различно от това, където и да било. Радваме се, че бяхме там и видяхме една друга страна  на фестивалите и видяхме как се организират един фестивал, какво представлява това , кое спира хората и кое въобще не ги спира. Дали едни лоши метерологични условия  не спряха норвежците да се съберат, въпреки дъжда,  за да слушат музика и да се забаваляват ... много неща научихме, но според мен урокът е един и същи навсякъде.

Михаела: Нещата са много сериозни, защото в 21 век хората имат достъп до много информация от интернет. Хората в днешно време слушат с очите си и конкуренцията е убийствена.  Нивото е много високо, иска се интересен live, иска се интересна музика, която да грабне хората,  трябва да се изглежда добре, всичко трябва да е на максимум.

Мария: Това нещо го видяхме там на пълни обороти,  а в България липсваше между 2004 до 2007г .

Богдан: В момента тук има много силни български банди, които правят много силни концерти. Примерно на Спирита ..

.: Кои български банди в момента ви правят впечатление?

Мария: Джанго Зе, Уикеда!

Богдан: Аз си спомням предния Spirit of Burgas.. тогава за мен българските банди изнесоха фестивала, страхотни концерти изнесоха и Уикеда,  Ревю и  Джанго Зе

.: След Норвегия се върнахте, защо?

Марияна: Защото натрупахме материал, много песни се появиха там. Прибрахме се тук, за да ги реализираме, за да ги запишем  и да започнем и да проявяваме себе си малко повече, да градим облик. Така дойдохме тук  и направихме първия албум, вече втори се задава , свирим активно и през цялото време не сме се спряли.

Мария: Колкото и наивно да звучи, усещаме , че имаме мисия тук в Българи я и затова..решили сме да оставим следа след себе си.

Богдан: Освен това в България започна да се заражда фестивална култура и примерно цяло лято обикаляме по малки големи, всякакви места. Примерно Spirit of Burgas е ясен, след това  в Mindja след това в Разлог, след това във Велико Търново.

.: Има ли, според вас, музикална рок култура в България?

Богдан: Малко тежко звучи рок кулутра..като че ли е позабравена , но има ъндъргрануд и оттам  ще излязат нови имена. Този, големият бизнес,  тези медийни имена, които ги налагаха по телевзиите и радиата, вече не играят толкова много, защото няма как да се печели от прождаби, така че музиката се върна в клубовете и на концертите зали, стадионите и пр.

Мария: Феновете са в едни крайни възрастови граници  – над 50 и  доста подрастващи - като тийнейджъри, които едва ли не сега се пробуждат, не са знаели , че една рок група може да ги заинтересува .

.: Как си го обясняваш това?

Мария: Обяснявам си го с държавна и въобще световна политика.  Изпростяване и това е, чалга най-вече..

.: Обичате да свирите акустично, каква е разликата?

Марияна: Според мен е по-интимно и много хора харесват точно този формат на изпълнение. По-романтично е, палиме си свещи, пеем на повече гласове, не вдигаме толкова шум и е по - различно като цяло. Различно е и за нас самите, преаранжираме песните, защото се налага да звучат по друг начин. Интересно е, така можем  и да  чуем публиката по-добре.

.: Песента "Бягам" е  записана с биг бенда на БНР, как това промени парчето?

Марияна: Това беше една награда, която спечелихме преди 5 години на един концерт в Несебър. Спечелихме наградата на Националното радио - продуциране  на една наша песен  и ние предложихме тази,  беше ни нова тогава.  Трябваше да запишем песента с биг бенда  и не можахме да повярваме как звучи тази песен с тях! Разбрахме, че една песен може да бъде много дълбока яма, бездна, в която човек може да се зарови, а музиката  да звучи по много рaзлични начини. Песента звучеше прекрасно!

.: В сайта ви пише, че се оттегляте за малко. Защо?

Мария: Трябва малко повече да поработим в студиото, за да завършим втория албум.

.: Кога се предвижда завръщане?

Марияна: Нека първо да се оттеглим и тогава ще видим..

.: Ще споделите ли подробности около новия албум?

Мария: Ще звучи много хард рок - прогресив..

Марияна: Ще е много разнообразен, от реге до прогресив..ще бъде по-разнообразен от първия.

Мария: Дано го завършим до края на годината. Записваме повече песни, за да имаме време да ги изберем концептуално.

.: Какво очаквате да ви се случи занапред?

Богдан: В същото положоение - да свирим рокендрол,  ако може на  по-големи сцени.

Сподели.